NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
14. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Tiesu sistēma
5
5

Par Satversmes tiesas priekšsēdētāju ievēlēta Sanita Osipova

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Lūka, LETA

Šodien, 14. oktobrī, plkst. 10.00 tika sasaukta Satversmes tiesas sēde, kurā notika Satversmes tiesas priekšsēdētāja vēlēšanas. Par Satversmes tiesas priekšsēdētāju Satversmes tiesas tiesneši aizklātā balsojumā vienbalsīgi ievēlēja Sanitu Osipovu. Līdz šim viņa ieņēma priekšsēdētāja vietnieces amatu.

Ar Eiropas Savienības Padomes 2. septembrī pieņemto lēmumu Nr. (ES) 2020/1251 bijusī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele tika iecelta Eiropas Savienības Tiesas (turpmāk – EST) tiesneses amatā uz atlikušo bijušā EST tiesneša Egila Levita pilnvaru termiņu līdz 2024. gada 6. oktobrim. Ineta Ziemele EST tiesneses amatā stājās pēc svinīgā solījuma došanas šā gada 6. oktobrī.

Kā liecina Satversmes tiesas mājaslapā publicētā informācija, līdzšinējā Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietniece Sanita Osipova ir absolvējusi Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti, kur 1998. gadā ieguvusi arī doktora grādu.

No 1991. gada līdz 2001. gadam strādājusi Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Tiesību teorijas un politisko zinātņu katedrā: līdz 1998. gadam bijusi asistente un lektore, bet vēlāk – docente. No 1998. gada līdz 1999. gadam vadījusi arī Tiesību katedras darbu Biznesa augstskolā “Turība”. Savukārt no 1999. gada līdz 2001. gadam bijusi Biznesa augstskolas “Turība” Juridiskās fakultātes dekāne un asociētā profesore. No 2001. gada līdz apstiprināšanai Satversmes tiesas tiesneses amatā S. Osipova bija Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Tiesību teorijas un vēstures katedras vadītāja un asociētā profesore šajā katedrā. 2006. gadā ievēlēta par profesori.

S. Osipova veic plašu zinātnisko darbību. Savu pētījumu rezultātus viņa publisko, uzstājoties ar referātiem starptautiskajās zinātniskajās konferencēs, kā arī rakstot mācību grāmatas un zinātniskos rakstus. Bijusi vieszinātniece un viesprofesore Minsteres Universitātē.

S. Osipova ir uzrakstījusi vairāk nekā 100 dažādu publikāciju tiesību vēsturi, konstitucionālajām tiesībām, tiesību socioloģijas jautājumiem (piemēram, tiesību efektivitāti un juridisko kultūru) un jurista ētiku. Viņa vadījusi dažādus tiesību zinātnes projektus, kā arī darbojusies zinātniskās, akadēmiskās un profesionālās komisijās un strādājusi pieaicinātās ekspertes statusā.

Tāpat S. Osipova ir “Profesora Kārļa Dišlera fonda” dibinātāja un asamblejas locekle. Fonda mērķi ir veicināt nacionālās valststiesību zinātnes attīstību, iesaistīt valststiesībās studentus un veicināt demokrātiskas tiesiskas valsts vērtību nostiprināšanos sabiedrībā.

No 2017. gada S. Osipova ir starptautiskās Eiropas salīdzināmās tiesību vēstures asociācijas [ESCLH] biedre. Pēc apstiprināšanas Saeimā 2011. gada jūlijā Satversmes tiesas tiesneses pienākumus sākusi pildīt 17. augustā. 2017. gada 16. maijā ievēlēta par Satversmes tiesas priekšsēdētājas vietnieci. 2020. gada 6. maijā atkārtoti ievēlēta šajā amatā.

Vēlēšanu process

Satversmes tiesas priekšsēdētāju uz trim gadiem no sava vidus aizklātā balsojumā ievēlē Satversmes tiesas tiesneši ar visa tiesnešu sastāva absolūto balsu vairākumu.

Vēlēšanas notiek atklātā Satversmes tiesas sēdē. Tiesas priekšsēdētāja amata kandidātus izvirza sēdes laikā. Ikviens kandidāts paziņo, vai viņš piekrīt savas kandidatūras izvirzīšanai.

Atbilstoši Satversmes tiesas likumam, ja izvirzīti vairāki tiesas priekšsēdētāja amata kandidāti un pirmajā vēlēšanu kārtā neviens no viņiem neiegūst nepieciešamo balsu skaitu, par visiem kandidātiem balso otrreiz. Ja arī tad neviens netiek ievēlēts, vēlēšanas turpina, katrā turpmākajā vēlēšanu kārtā izslēdzot to kandidātu, kurš iepriekšējā kārtā ieguvis vismazāk balsu, – tik ilgi, līdz viens no kandidātiem iegūst nepieciešamo balsu skaitu.

Ja vēlēšanu pēdējā kārtā netiek iegūts nepieciešamais balsu skaits vai ja izvirzīts tikai viens attiecīgā amata kandidāts un viņš neiegūst ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, tad kandidātu izvirzīšana sākas no jauna. Par kandidātiem var atkārtoti izvirzīt arī tiesnešus, kuri bija izvirzīti iepriekšējās vēlēšanu kārtās un neieguva nepieciešamo balsu skaitu.

Ņemot vērā valstī joprojām noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus saistībā ar Covid-19 izplatības ierobežošanu, Satversmes tiesas priekšsēdētāja vēlēšanas notika attālināti videokonferences režīmā.

Tiesas sēdes norisi var aplūkot Satversmes tiesas “Youtube” kontā šeit.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI