NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
29. maijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: E-vide
16
16

Pirmā demokrātiskā lietotne Covid-19 apturēšanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts prezidenta kanceleja

No šodienas, 29. maija, ir pieejama jauna mobilā lietotne “Apturi Covid”, kura radīta, lai ierobežotu Covid-19 izplatību Latvijā. Izmantot lietotni aicināts ikviens iedzīvotājs, lejupielādējot to savā telefonā no “App Store” vai “Google Play”.

Šobrīd Latvijā notiek aktīva cīņa pret Covid-19 izplatību. Līdz šim pret vīrusu esam aizsargājušies ar vienkāršām, bet efektīvām metodēm – paliekam mājās, mazgājam rokas un ieturam 2 metru distanci. Kad daļa ierobežojumu tiks atcelti, ir jāturpina būt piesardzīgiem.

“Pilnīga drošība būs sasniegta tikai tad, kad tiks atklātas zāles vai vakcīna pret koronavīrusa slimību. Visu pārējo laiku būsim spiesti sadzīvot ar šo nelūgto viesi sabiedrībā. Lietotne “Apturi Covid” var palīdzēt to paveikt ar iespējami mazāku ietekmi uz mūsu ikdienas dzīvi,” 26. maija preses konferencē norādīja veselības ministre Ilze Viņķele.

Ministre atgādināja, ka lietotne ir absolūti brīvprātīga, vienlaikus noraidot, pēc viņas teiktā, melīgu un paniku ceļošu informāciju, ka tā radīta ar mērķi izsekot cilvēkus. “Izstrādājot lietotni, pamatā liktas personu tiesības uz datu aizsardzību,” viņa uzsvēra.  

Informācija lietotnē ir šifrēta un privāta, notikušais kontakts tiek fiksēts tikai lietotāja telefonā, un dati tiek automātiski dzēsti. Kā darbojas kontaktu fiksēšana? Kad divi viedtālruņi atrodas attālumā līdz diviem metriem, tie apmainās ar šifru, ko katrs glabā 14 dienas. Ja tālruņa saimnieks atzīmē, ka ir inficēts, tālruņi, kuros tajā brīdī ir šifrs, saņem paziņojumu.

“Tādējādi tiek atvieglota iespēja ātrāk noskaidrot Covid-19 pacienta kontaktpersonas,” skaidro veselības ministre. Tam, ka lietotnei varētu būt nopietna nozīme infekcijas ierobežošanā, atvieglojot kontaktpersonu meklēšanu, piekrīt arī Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Jauno lietotni “Apturi Covid” savā telefonā lejupielādējis arī Valsts prezidents Egils Levits, uzsverot: “Latvija ir pirmā valsts pasaulē, kas izveidojusi šādu, demokrātiskiem principiem atbilstošu un brīvprātīgi lejuplādējamu lietotni. To ir radījuši talantīgi Latvijas prāti no vairākiem uzņēmumiem, līdzdarbojoties vairākām valsts iestādēm, arī Valsts prezidenta kancelejai. Esam apliecinājuši, ka mūsu valsts pasaules mērogā teju vislabāk ir tikusi galā ar vīrusa ierobežošanu. Un nu mēs arī esam gudra valsts, kas prot apvienot tehnoloģijas ar sociālu labumu visai sabiedrībai. Es vēlos, lai mēs kopā turpinātu sargāt sevi, savu ģimeni un visus līdzcilvēkus. Mākslīgais intelekts ir jāvada, tas nedrīkst vadīt mūs. Šī lietotne ir radīta tā, lai mākslīgais intelekts kalpo cilvēkam, mūsu visu veselībai un drošībai.”

Vairāk par lietotni var uzzināt tīmekļa vietnē www.apturicovid.lv.

Lietotni nodrošina Slimību profilakses un kontroles centrs, kā arī atbalsta Latvijas vadošie uzņēmumi dažādās nozarēs, iestājoties par sociāli atbildīgu rīcību visas valsts labā.

#Apturicovid

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI