NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
26. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts vērtības
16
16

Pirmoreiz svin Latgales kongresa dienu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sestdien, 27. aprīlī, pirmoreiz Latvijā tiek atzīmēta Latgales kongresa diena. LV portāls skaidro, kādā noskaņā šo dienu sagaida Latgalē, un informē par svētku norisēm Rīgā.

Sestdien, 27. aprīlī, no plkst. 12.00 līdz 19.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Rīgā ar plašu aktivitāšu programmu norisinās Latgales diena. Tā veltīta kultūrvēsturiski bagātajam Latvijas austrumu novadam un tā daudzveidības iepazīšanai, kā arī Latgales kongresa gadadienai. Astoņos bibliotēkas stāvos būs iespēja iepazīt Latgales kultūras unikalitāti, tās izpausmes literatūrā, mūzikā, kino, amatniecībā un tautas tradīcijās. Ieeja bez maksas.

Lai celtu Latgales latviešu pašapziņu, stiprinātu reģionālo identitāti, izrādītu cieņu vēsturiskajiem ar valsts izveidošanos saistītajiem notikumiem, kā arī veicinātu latgaliešu iesaistīšanos pilsoniskajās aktivitātēs, kopš šā gada 27. aprīlis ir noteikts par Latgales kongresa dienu. Šis datums izraudzīts, jo 1917. gada 26. un 27. aprīlī (pēc jaunā stila 9. un 10. maijā) Rēzeknē notika pirmais Latgales kongress. Tā bija pirmā demokrātiski ievēlētā Latgales latviešu pārstāvju sanāksme, kurā tika nolemts, ka Latgales, Vidzemes un Kurzemes latvieši ir viena tauta un Latgalei jāapvienojas ar pārējiem topošās Latvijas valsts novadiem vienā zemē. Šis lēmums bija nozīmīgs sākumpunkts vēlākajai neatkarīgas Latvijas Republikas dibināšanai.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI