NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
12. aprīlī, 2009
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā

Ekumenisms uzrunā un vieno

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Andrejs Strokins, A.F.I.

Lieldienas laicīgajā pasaulē un Kristus Augšāmcelšanās svētki Baznīcā, kurus šogad svinam 12. aprīlī, mums atgādina, ka cilvēce jau no savas piedzimšanas brīža tiecas pēc vienotības. Daudzi pasaules garīgie līderi, tostarp mūžībā aizgājušais Pāvests Jānis Pāvils II un Dalailama, viesodamies Latvijā, uzsvēruši Latvijas tradicionālo konfesiju uzturēto ekumenismu – centienus pēc kristiešu vienotības.

Esam šķelšanās mantinieki

Mūsdienu teologi uzskata, ka kristiešiem līdzi nāk šķelšanās mantojums, kuru šodien var izlīdzināt vai nodzēst ekumenisms. Plašā pētījumā par ekumenisma vēsturi katoļu priesteris teoloģijas doktors Paskals Marija Jerumanis atgādina, ka šobrīd pastāv Baznīcas, kas atšķēlušās 5. gadsimtā (nestoriāņi un monofizīti), Ortodoksālā baznīca, kas ar Romas Baznīcu pārrāvusi saites 1054. gadā, kā arī Baznīcas, kas izveidojušās 16. gadsimtā uz reformācijas pamata.

19. gadsimtā veidojās dažādas organizācijas (Evaņģēliskā apvienība, Studentu kristīgo asociāciju vispārējā federācija u.c.), taču, kā atzīst P.M. Jerumanis, sākoties misiju darbam Āfrikā un Āzijā, kur bieži vien dialogu nomainīja asinsizliešanas, cilvēku slāpes pēc saprašanās kļuva vēl lielākas. Tāpēc 1910. gadā Edinburgā notika protestantu Vispasaules misiju konference, ko uzskata par ekumeniskās kustības aizsākumu.

Vienotību sludinošais vārds „ekumenisms” (cēlies no grieķu vārda ekumena jeb oikumena ‘pasaule’) nozīmē ‘vispasaules’. Tātad ekumenisms ir kustība, kas aptver visu pasauli, kustība par kristiešu konfesiju vienotību un dialogu ar citām reliģijām.

Pēc teologu novērotā, ekumenismu ierosinājis vienkāršs kristīgo draudžu dialogs par to, kas tad ir kristietis, kādam viņam jābūt. Šie centieni radušies arī diskusijās par Bībeles jeb Dieva vārda sludināšanu visiem saprotamā valodā un par žēlsirdības darbiem. 20. gadsimtā divi pasaules kari padziļināja šķelšanos, tāpēc, šķiet, tas ir likumsakarīgi, ka pēc Otrā pasaules kara tika izveidota Pontifikālā Padome kristiešu vienības veicināšanai. Ekumenismā čakli sāka iesaistīties gan katoļi un pareizticīgie, gan dažādas protestantu Baznīcas. 

Mēs esam vienoti!

Mūsdienās ekumenismu varam novērot visos Latvijas novados, gandrīz visās lielākajās pilsētās, pat mazpilsētās. Katoļu priesteris Andris Kravalis stāsta, ka ik gadu tradicionālo konfesiju vadītāji un ticīgie vienojas lūgšanās Lūgšanu nedēļā par kristiešu vienotību, valsts svētkos, tai skaitā Latvijas Republikas proklamēšanas dienā 18. novembrī, rīko ģimenes svētkus un lūgšanu brokastis, kur piedalās vairāki simti sabiedrisko darbinieku. Jaunavas Marijas Debesīs Uzņemšanas svētkos, ko katoļi svin 14. un 15. augustā Aglonā, arī iesaistās citu tradicionālo baznīcu bīskapi, garīdznieki.

"Ekumenismu ierosinājis vienkāršs kristīgo draudžu dialogs par to, kas tad ir kristietis, kādam viņam jābūt."

Jelgavā jau piecus gadus notiek Ziemassvētku labdarības koncerts „Gaismai pretim”, ko rīko Sv. Annas luterāņu draudze. Koncertā piedalās visu pilsētā darbojošos konfesiju pārstāvji, bet saziedotos līdzekļus izlieto dāvanām bērniem, maznodrošinātajiem, nelabvēlīgām ģimenēm. Pēc Daugavpils Borisa un Gļeba Pareizticīgo baznīcas priestera Tēva Georgija novērotā, kristieši atrod kopīgu valodu, lai risinātu problēmas (piemēram, rast atbildi uz jautājumu: kā kristīgās vērtības popularizēt skolās utt.). „Daugavpilī visas kristīgās konfesijas dzīvo draudzīgi. Mēs esam vienoti, sadarbojoties izglītības, kultūras un citās jomās!” uzsver Tēvs Georgijs.

Arī šogad notiek kristiešu vienotības pasākumi. Pirms Kristus Augšāmcelšanās svētkiem Lielajā nedēļā naktī no Lielās Ceturtdienas uz Lielo Piektdienu kristieši aicināti piedalīties lūgšanu nakts pasākumā „Šajā naktī Debesis vaļā”. Lielajā Piektdienā vairākās vietās – Rīgā, Daugavpilī, Krāslavā un citviet –notika ekumeniska Krustaceļa lūgšana ar krusta nešanu pa ielām. Krāslavas katoļu draudzes prāvests Eduards Voroņeckis atzīst, ka kristiešu dzīves centrā ir Kristus, kas arī vieno kristiešus kopīgās lūgšanās un darbos.

Te būs vēls viens ekumenisma piemērs, kas noderēs pārdomām. Diriģents Jevgeņijs Ustinskovs ar Daugavpils domes atbalstu iedibinājis Starptautisko garīgās mūzikas festivālu „Sudraba zvani”, ko atbalstījušas visas kristīgās konfesijas un kura kulminācija ir gājiens „Vienoti garīgumā” Baznīcu kalnā. Šo kalnu rotā pareizticīgo, luterāņu, katoļu un vecticībnieku dievnami, un tas ir vienīgais tāds kalns Latvijā. Ciemiņi, apmeklējot Baznīcu kalnu, saka: ar tādu vietu var lepoties ikviena valsts un pilsēta – tā simbolizē vienotību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI