NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
22. martā, 2009
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
2
2

Akordeona dziesma 50 gadu garumā

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvija ir unikāla ar to, ka gandrīz katra vieta var lepoties ar cilvēkiem, norisēm, padarītajiem darbiem, kas šo novadu popularizē. Mūsdienu valodā runājot, tas ir zīmols, kuru pieminot cilvēki iedomā konkrētu ciemu vai pilsētu, vai novadu. Daugavpils akordeonistu orķestris ir vienīgais kolektīvs Baltijas reģionā, kurš apvieno jaunos un topošos akordeonistus.

Daugavpils Latviešu kultūras centra koncertzālē 20. martā notika Daugavpils akordeonistu orķestra divkāršās jubilejas koncerts. Kolektīvs atskatījās uz 50 darba gadiem, bet orķestra mākslinieciskais vadītājs Valērijs Hodukins svinēja 70. dzimšanas dienu.

Akordeona mūzikas citadele

Daugavpils akordeonistu orķestra pamatus būvējusi akordeonistu ansambļa klase, kas darbojās Daugavpils Mūzikas vidusskolas paspārnē pagājušā gadsimta 60. gados un pastāv arī šodien. Šo klasi absolvējis arī V. Hodukins, toreiz no Ukrainas atbraukušais jauneklis, un tieši viņam skolas vadība uzticējusi vadīt akordeonistu klasi un ansambli. Talantīgais pedagogs pratis atrast apdāvinātus akordeonistus gan bērnu mūzikas skolā un vidusskolā, gan toreizējā Daugavpils Pedagoģiskā institūta Mūzikas fakultātē. Drīz vien jauno akordeonistu bijis tik daudz, ka akordeonistu ansamblis pāraudzis orķestrī.

Orķestra mājvietā – Latviešu kultūras centrā – V. Hodukins izveidojis fotogrāfiju sienu, kas stāsta par orķestra un orķestrantu sasniegumiem, kuri, kā atzīst vadītājs, esot viņa dzīves 70 gadu spilgtākā rota. Jau Daugavpils akordeonistu orķestra darbības pirmajā gadā izskanējuši 150 koncerti Daugavpilī, Rīgā, Viļņā, Kauņā. Ar Daugavpils akordeonistiem labprāt uzstājušies operas meistari Jānis Sproģis, Vladimirs Okuņs, džeza zvaigzne Olga Pīrāgs. Starp citu, dziedātāja ar Daugavpils akordeonistiem rīkojusi koncertturneju pa Piebaikāla pilsētām toreizējā PSRS, bet 20. martā dziedāja orķestra jubilejas koncertā.

Astoņdesmitajos gados Daugavpils akordeonistu orķestris un V. Hodukins ar pašvaldības atbalstu noorganizējis Latvijas akordeonistu salidojumu. Toreiz vairāk nekā 500 akordeonisti muzicējot iesaistījušies svētku gājienā Daugavpils centrā un lielajā koncertā Stropu estrādē. Arī orķestra 45. dzimšanas dienas koncertā uzstājās koporķestris, kuru veidojuši 100 akordeonisti no visām Latgales mūzikas skolām.

"Akordeonistu orķestri droši var salīdzināt ar simfonisko orķestri, kur ir spēcīga stīgu instrumentu grupa. Arī akordeonisti, pārvaldīdami viena tembra instrumentu – akordeonu -, rada brīnumainu skaņu paleti."

Toreiz un tagad Daugavpils akordeonistu orķestris ir vienīgais kolektīvs Baltijas reģionā, kurš apvienoja un apvieno jaunos un topošos muzikantus. Piemēram, Viļņā vēl joprojām darbojas pedagogu akordeonistu orķestris.

Visus šos gadus V. Hodukina akordeonistu ansambļa klases audzēkņi un absolventi veidojuši orķestra kodolu. No 50 skolēniem 29 kļuvuši par starptautisku konkursu uzvarētājiem Lietuvā, Igaunijā, Latvijā, Baltkrievijā, Polijā, Dānijā, Itālijā, Vācijā, Somijā, Bulgārijā. Populārais V. Hodukina akordeonistu trio Kristīna Rusakoviča, Aleksejs Masļakovs un Dmitrijs Mihailovs izcīnījis gandrīz visas starptautisku festivālu un konkursu laureātu balvas. Savukārt 42 audzēkņi turpinājuši akordeona pasniegšanas un muzicēšanas studijas augstskolās. Latgales un citu novadu mūzikas skolu vēsture liecina, ka V. Hodukina audzēkņi vairumā skolu izveidojuši jauno akordeonistu mācību klases vai orķestrus. Te jāmin Naujenes Mūzikas skolas akordeonistu orķestris, Jēkabpils Mūzikas skolas veikums un citi.

Ieraudzīt un iemīlēt

V. Hodukins ar akordeonu sadraudzējies septiņu gadu vecumā. „Toreiz pirmo reizi ieraudzīju akordeonu un iemīlējos šajā instrumentā uz mūžu. Vēl šodien atceros, kā tas smaržoja un skanēja. Pēc tam vecāki tirgū man nopirka citu akordeonu, kas līdz pārdevējam bija nonācis kā kara trofeja,” atzīstas maestro. Akordeons viņam līdzās bija gan Harkovas Mūzikas skolā, gan Daugavpils Mūzikas vidusskolā. Viņš, jau strādādams ar akordeonistu orķestri un mācīdams jaunos akordeonistus, turpinājis savu koncertdarbību, kā arī neklātienes studijas Sanktpēterburgas (toreizējās Ļeņingradas) un Maskavas augstskolās.

Maestro par akordeona unikalitāti un akordeonista aicinājumu iedomā tādos brīžos, kad Daugavpils akordeonistu orķestris atskaņo kādu V. A. Mocarta vai P. Čaikovska skaņdarbu, viņa paša pārliktu tieši šim orķestrim. „Akordeonistu orķestri droši var salīdzināt ar simfonisko orķestri, kur ir spēcīga stīgu instrumentu grupa. Arī akordeonisti, pārvaldīdami viena tembra instrumentu – akordeonu -, rada brīnumainu skaņu paleti, tā bieži vien noburdami gan klausītājus, gan mani pašu. Mūsu orķestris nebaidās arī eksperimentēt, iekļaudams repertuārā mūsdienu krievu un citu valstu komponistu skaņdarbus. Kaut gan mēs laiku pa laikam atgriežamies arī pie tā saucamā orķestra repertuāra zelta fonda. Piemēram, Jāņa Ivanova skaņdarbs „Latgales ainava”, ko esmu pielāgojis akordeonistu orķestrim, kļuvis par mūsu kolektīva vizītkarti,” pastāstīja V. Hodukins.

Klātesot Daugavpils akordeonistu orķestra koncertos, nācās novērot, ka maestro reti kad izmanto diriģenta zizli, tā parādīdams, ka uzticas savam kolektīvam. Intervijā V. Hodukins saka, ka orķestranti ir viņa kolēģi un ka uzticēšanās ir vadītāja un orķestra sadarbības pamatu pamats.

Arī savos nākamajos 60, 70… 100 gados Daugavpils akordeonistu orķestris ir un būs mūžam jauns, jo pēc tradīcijas vasarās orķestranti – skolu absolventi – dodas tālāk studēt vai darba gaitās, bet jau septembrī viņu vietu ieņem jaunie muzikanti. V. Hodukins joko, ka arī viņam neesot laika novecot, ja nu vienīga ar katru gadu nākot klāt pa kādam sirmam matam.

V. Hodukins un liela daļa viņu audzēkņu ir Daugavpils patrioti. Kā saka maestro, akordeonistu orķestra darbība un atskaņotā mūzika šo pilsētu padara daudzskanīgāku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI