E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8445
Lasīšanai: 3 minūtes

Pašvaldība īpašumu atņemt nevar

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. novembrī, 2015
Pēteris

Labdien. Vēlējos jautāt sekojošo. Dzīvojamās mājas vienīgā īpašniece ir mirusi pirms pusotra gada. Viņai vecāki, vīrs ir miruši. No tuvākiem radiem ir palicis vienīgi dēls un divi mazbērni. Mantojumam neviens nav pieteicies, nav saņemtas nekādas ziņas no notāriem attiecībā uz mantojumu, kā arī Latvijas Vēstnesī nekur nefigurē viņas uzvārds, ka būtu uzsākta šī īpašuma mantošanas procedūra. Īpašums nav arī reģistrēts Zemesgrāmatā, bet tas tiek lietots no mirušās īpašnieces dēla puses, tiek maksāti dažādi komunālie rēķini par šo īpašumu, uzturēts kārtībā, kopts u.t.t. Vai tas nozīmē, ka dēls skaitās faktiskais valdītājs un līdz ar to vienīgais iespējamais mantinieks (mazbērni uz mantojumu nepretendē (visiem ir labas attiecības))? Vai šajā gadījumā pastāv riski, ka valsts vai pašvaldība varētu kaut kad atņemt šo īpašumu, ja netiks kārtotas lietas ar īpašumu no vienīgā dēla puses? Mājai nekādu parādu, kredītsaistību nav! Kādos gadījumos valsts vai pašvaldība var atņemt nekustamos īpašumus pēc īpašnieka nāves? Šī ir vienīgā lieta, kas mani uztrauc! No mantinieku puses netiek uzsāktas darbības ar īpašuma lietu kārtošanu, jo tam vajadzīgi lieli naudas līdzekļi, jo, lai pieteiktos mantojumam, to nepieciešams būs pēc tam reģistrēt Zemesgrāmatā u.c. darbības? Paldies iepriekš!

A
atbild:
23. decembrī, 2015

Atņemt īpašumu nevar. Saskaņā ar Civillikuma 693. un 964.pantu, ja nav bijis uzaicinājuma mantot, tad mantiniekam jāizsaka sava griba pieņemt mantojumu gada laikā, skaitot šo termiņu no mantojuma atklāšanās dienas, ja mantojums atrodas viņa faktiskā valdījumā. Ja mantinieks, kura valdījumā atrodas mantojums, šajā termiņā gribu neizsaka, uzskatāms, ka viņš mantojumu pieņēmis. Tomēr, ja mantojums ir apgrūtināts ar parādiem, tad kreditoriem (tai skaitā pašvaldībai) ir tiesības vērsties pie zvērināta notāra ar lūgumu uzsākt mantojuma lietu un uzaicināt mantiniekus.

Vienlaikus tomēr ir ieteicams mantojuma lietu nokārtot un ierakstīt zemesgrāmatā patieso īpašnieku. Tas var būt svarīgi gadījumā, ja nepieciešams īpašumu pārdot vai apgrūtināt ar lietu tiesībām. Arī gadījumos, kad mūžībā aiziet mantinieks, kura faktiskā valdījumā īpašums atrodas, viņa mantiniekiem mantojuma lietas kārtošana jau būs sarežģītāka.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas