E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8253
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Ja jaunpieņemts darbinieks saslimis pirmajās darba dienās

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. oktobrī, 2015
Ginta

Labdien! Darba piedāvājums potenciālajam darbiniekam tiek izteikt septembra vidū, darba līgums tiek parakstīts 23.septembrī, kurā tiek noteikts, ka darbs tiek uzsākts ar 1.oktobri. Darbinieks 25.septembrī saslimst un iesniedz A slimības lapu, kura ir līdz 4.oktobrim. Kā darba devējam ir jārēķina slimības lapa par 1.-4.oktobri?

A
atbild:
13. novembrī, 2015
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba devējam slimības lapa jāapmaksā likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36.pantā  noteiktajā kārtībā, proti, darba devējam ir  pienākums izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu ne mazāk kā 75 procentu apmērā no vidējās izpeļņas par otro un trešo pārejošas darba nespējas dienu un ne mazāk kā 80 procentu apmērā — par laiku no ceturtās darba nespējas dienas, taču ne ilgāku par 10 kalendāra dienām. Slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām (stundām), kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā.

Konkrētajā situācijā slimības nauda par laika posmu no 01.04.2015.-04.10. ir izmaksājama, un tā ir aprēķināma 80% apmērā no darbiniekam nolīgtās darba algas. Kā pamatojums šādai rīcībai ir likumdevēja sociālās apdrošināšanas likumos paustā griba nodrošināt darbiniekam tos ienākumus, ko tas gūtu, ja šī attaisnotā darba kavējuma nebūtu. Saslimšana un darba devējam iesniegtā slimības lapa ir uzskatāma par attaisnotu darba kavējumu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas