E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8223
Lasīšanai: 3 minūtes

Iespējams, izdevīgāk prasību sadalīt divās daļās

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. oktobrī, 2015
Sanita

Labdien. Vēlējos noskaidrot, kā man rīkoties. Man ir 2 bērni, vēlos iesniegt tēvu uz uzturlīdzekļiem tiesā. Bet vienam ir ieraksts dzimšanas apliecībā, otram nav, tēvs ir viens. Paternitāti nevēlos noteikt. Tiesai vispirms jāsniedz pieprasījums uz paternitāti, vai var abus bērnus uzreiz? Ir arī dok., kurā viņš sen jau bija apņēmies maksāt alimentus par abiem, bet nemaksā.

A
atbild:
25. novembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls
Ieva Brante
juriste

Lai no bērna tēva piedzītu uzturlīdzekļus, ir nepieciešams apstiprinājums, ka konkrētā persona ir bērna tēvs. Tāpēc vispirms ir jānosaka paternitāte. Ja vīrietis nevēlas atzīt paternitāti brīvprātīgi, to iespējams noteikt tiesas ceļā. Prasību par paternitātes noteikšanu var apvienot ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu.

Tā kā atbildētājs ir viena persona, prasību par uzturlīdzekļu piedziņu vienam bērnam var apvienot ar prasību paternitātes noteikšanai un uzturlīdzekļu piedziņai otram bērnam vienā lietā. Taču abas prasības var celt arī atsevišķi.

„Sadalīt prasību divās daļās šajā gadījumā Jums būtu izdevīgāk,” norāda juriste Ieva Brante. Ir ļoti ticams, ka prasība noteikt paternitāti un piedzīt uzturlīdzekļus tiks izskatīta ilgākā laikā nekā salīdzinoši vienkāršā prasība par uzturlīdzekļu piedziņu.

Pirmajā gadījumā pastāv strīds par paternitāti, kas vēl būs jāpierāda, savukārt otrā gadījumā strīda nav – atbilstoši Civillikuma 179.panta pirmajā un piektajā daļā noteiktajam, ja bērna tēvs ir ierakstīts dzimšanas apliecībā, valstī noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir  jānodrošina neatkarīgi no viņa mantas stāvokļa un spējas uzturēt bērnu. Līdz ar to, ja prasības izskatīšana par paternitātes noteikšanu dažādu iemeslu dēļ ieilgst, Jūs jau varēsiet saņemt uzturlīdzekļus vismaz viena bērna uzturam.

Vairāk lasiet e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu „Prasību par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu var apvienot”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas