E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7876
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Parādu piedziņa iespējama no mantojama

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. septembrī, 2015
Inga Petrova

Mans vīrs grib pieteikties uz mantojumu, bet ir valstij parādā par alimentu nemaksāšanu. Ir vēlēšanās visu sakārtot un sākt maksāt alimentus, jo beidzot ir patstāvīgs darbs. Alimenti vairs neiet plašumā, jo Bernard māte dzīvo Somijā un ir atteikusies no alimentu saņemšanas. Ja sāks maksāt alimentus, īpašumu nenoņems?

A
atbild:
25. septembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Elīna Avota, direktores pienākumu izpildītāja

Atbildot uz jautājumu, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes vecākā juriste Elīna Avota skaidro: „Ja parāda piedziņas gaitā parādnieka īpašumā nonāk (piemēram, mantojuma vai pirkuma rezultātā) nekustamais īpašums un cita manta, tad uz nekustamo īpašumu un citu mantu zvērināts tiesu izpildītājs var vērst piedziņu.

Turklāt Latvijas Republikas Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātas 2013.gada 6.augusta lēmumā ir norādīts, ja persona ir paudusi gribu pieņemt mantojumu, vēršoties pie notāra ar iesniegumu par mantojuma pieņemšanu un personas apstiprināšanu mantojuma tiesībās, uzskatāms, ka īpašums pieder personai uz likuma pamata kā mantiniekam, kas pieņēmis mantojumu. Līdz ar to tiesu izpildītājs var vērst piedziņu arī uz nekustamo īpašumu, par ko parādnieks ir paudis gribu šo mantu pieņemt kā mantojumu.”

Lai izvairītos no šādas situācijas, vēlams pēc iespējas ātrāk parādsaistības, sadarbojoties ar tiesu izpildītāju, kura lietvedībā ir attiecīgā izpildu lieta, nokārtot. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas