E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7632
Lasīšanai: 2 minūtes
1
50
1
50

Dekrēta atvaļinājumā var doties, kad izsniegta darbnespējas lapa B

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2015
grieta

Sveiki. Vēlējos noskaidrot. Strādāju valsts iestādē, ja es palieku tagad stāvoklī, pēc cik ilga laika es varu iet dekrētā?

A
atbild:
03. augustā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz grūtniecības atvaļinājumu nosaka nevis konkrētā iestādē nostrādātais darba laiks, bet gan laiks līdz dzemdībām, proti, tas ir laiks, uz kuru tiek izsniegta darbnespējas lapa B. Sievietei, kas gaida bērnu un strādā algotu darbu, tuvojoties paredzamajam dzemdību laikam, ir tiesības doties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā un saņemt maternitātes pabalstu.

Ministru kabineta noteikumi Nr.152 "Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība" paredz, ka darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 32.nedēļas. Ja medicīniskā aprūpe sakarā ar grūtniecību uzsākta līdz grūtniecības 12.nedēļai un izpildīti visi ārsta norādījumi, darbnespējas lapu grūtniecības atvaļinājumam izsniedz no grūtniecības 30.nedēļas.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra maksā maternitātes pabalstu. Pirmā daļa tiek maksāta par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendārajām dienām maksā topošajai mātei, kura līdz 12.grūtniecības nedēļai ir stājusies medicīniskajā uzskaitē. Otro daļu – par 56 vai 70 kalendārajām dienām - maksā pēc bērna piedzimšanas. Pabalstu par 70 dienām var saņemt, ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā mātei ir bijušas veselības problēmas; piedzimuši divi vai vairāki mazuļi.

Informāciju par pabalstiem vecākiem varat uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
50
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas