E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7549
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Bērnam jābūt reģistrētam uzņemšanai pašvaldības bērnudārzā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2015
GINTA

Sveiki! Vai ir iespēja pieteikties uz privātā dārziņa līdzfinansējumu, ja mēs atgriežamies Latvijā no ārzemēm? Neesam rindā uz valsts dārziņu, protams, visas vietas jau aizņemtas. Bērniņam septembrī būs 1,4 gadi. Ko man darīt, ja pati vēlos iet strādāt un nav kur atstāt bērniņu? Ar deklarāciju nebūs problēmu, ir vieta, kur dzīvot un deklarēties. Zinu, ka līdzfinansējums pienākas no 1,5 gadiem. Paldies.

A
atbild:
21. jūlijā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Pirmkārt, lai pretendētu uz pašvaldības atbalstu bērnudārza pakalpojuma nodrošināšanai, jābūt deklarētai dzīvesvietai attiecīgajā pašvaldībā. Izglītības likuma 17.panta pirmajā daļā noteikts katras pašvaldības pienākums nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju saņemt pirmsskolas izglītību un pamatizglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā izglītības iestādē vai tuvākajā izglītības iestādē, kas īsteno izglītības programmu valsts valodā. Savukārt, ja pašvaldība bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, nenodrošina vietu pašvaldības bērnudārzā un bērns pirmsskolas izglītības programmu apgūst privātā izglītības iestādē, tad pašvaldība šim privātam pakalpojuma sniedzējam sedz izmaksas apmērā, kas atbilst vienam izglītojamajam pirmsskolas izglītības programmā nepieciešamajām vidējām izmaksām attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs. To paredz Izglītības likuma 17.panta 2.1daļa.

Otrkārt, lai saņemtu pašvaldības līdzfinansējumu privātai pirmsskolas izglītības iestādei, bērnam jābūt reģistrētam uzņemšanai pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē jeb t.s. bērnudārza rindā. Ņemot vērā iepriekšminēto, pašvaldības pienākums līdzfinansēt privāto bērnudārzu iestājas tādā gadījumā, ja vecāki ir izteikuši vēlmi saņemt izglītības pakalpojumu pašvaldības dārziņā, proti, bērns ir reģistrēts rindā uz pašvaldības dārziņu, bet pašvaldība pakalpojumu nodrošināt nespēj.

Ja bērnam ir piešķirts personas kods un kopā ar vienu no vecākiem ir deklarēta dzīvesvieta Latvijā, pieteikt bērnu uzņemšanai deklarētās dzīvesvietas pašvaldības bērnudārzā nevajadzētu būt problēmai.  

Tomēr vēršam uzmanību, ka kārtību, kādā tiek organizēta reģistrācija uzņemšanai pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs, nosaka katra pašvaldība pati, pieņemot saistošos noteikumus. Tāpēc, lai noskaidrotu, kā iespējams reģistrēties rindā uz pašvaldības, kurā plānojat dzīvot, bērnudārzu, Jums jāiepazīstas ar konkrētās pašvaldības izdoto regulējumu. Informācijai jābūt pieejamai attiecīgās pašvaldības mājaslapas sadaļā „Izglītība”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas