E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7111
Lasīšanai: 2 minūtes

Laulību šķir, ja iespējams pierādīt tās faktisko iziršanu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. maijā, 2015
leila

Labdien. Vēlētos uzzināt, ko darīt, ja vīrs aiz principa atsakās piekrist šķirties? Esam laulībā 25 gadus, jau 4 gadus nedzīvojam kopā. Bērni ir pieauguši, kopīgu īpašumu mums nav. Tā arī pasaka - es šķiršanos tev principā nedošu, uz tiesām nenākšu, nekam nepiekritīšu .... Kā lai es dzīvoju normālu dzīvi? Man ir draugs, ar ko esam nolēmuši, ka tomēr gribētu apprecēties. Vai tiešām aiz principa drīkst bojāt otram cilvēkam dzīvi?

A
atbild:
07. maijā, 2015
Juris Bārtulis
ģimenes tiesībās praktizējošs jurists

Laulības šķiršanas lieta tiesā ir izskatāma, abām pusēm piedaloties. To paredz Civilprocesa likuma 244.4panta pirmā daļa. Vienlaikus panta otrajā daļā noteikts - ja atbildētājs bez attaisnojoša iemesla neierodas pēc tiesas uzaicinājuma, viņu var atvest uz tiesu piespiedu kārtā.

Tiesa šķir laulību, ja tā faktiski ir izirusi, kas atbilstoši Civilprocesa likuma 71. un 72.pantam pieņemams, ja laulātie vismaz trīs gadus dzīvo šķirti un nepastāv laulāto kopdzīve, kā arī nav vairs sagaidāms, ka laulātie to atjaunos.

Tādējādi, pastāvot Jūsu minētajiem apstākļiem, laulību iespējams šķirt arī bez laulātā piekrišanas, ja Jūs tiesai spējat pierādīt minētā trīs gadu termiņa iestāšanos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas