E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3960
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Uztura līguma sastādīšana un izmaksas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. martā, 2014
ILGONIS VĪTIŅŠ

Kas jādara, lai noformētu uztura līgumu ar manu mazmeitu, un kādi maksājumi būs jāizdara?

A
atbild:
19. martā, 2014
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Iesakām Jums apsvērt iespēju vērsties pie zvērināta notāra un uztura līgumu slēgt kā notariālo aktu.

Uztura līguma būtība

Civillikums paredz, ka uzturā ietilpst ne tikai pārtika un miteklis, bet arī apģērbs un kopšana. Lai izvairītos no liekām neskaidrībām, uztura līgumā ieteicams arī norādīt, ko tieši līdzēji uzskata par uzturu un kādā apmērā tas tiek dots. Tā kā Latvijā neviens normatīvais akts nenosaka, cik lielam ir jābūt minimālajam uztura apmēram, tātad līdzējiem pašiem par to ir jāvienojas. Vēl uztura līgumā ieteicams atrunāt, kādos gadījumos uztura ņēmējs un uztura devējs var prasīt uztura (naudas izteiksmē) pārrēķinu. Piemēram, ja valstī ir palielinājušies/samazinājušies inflācijas radītāji. Tāpat ir jāatrunā, cik bieži to var darīt, - reizi gadā vai citā laika periodā, kā arī ar kādiem dokumentiem tas jāpamato.

Civillikuma 2096.pants nosaka, ka "ar uztura līgumu viena puse nodod otrai naudā vai graudā kādu mantisku vērtību, par ko otrā tai dod uzturu, kamēr uztura ņēmējs dzīvo, ja vien par šā pienākuma ilgumu nav norunāts citādi". Visbiežāk sastopamā mantiskā vērtība ir nekustamais īpašums, kas dod pietiekamu pamatu uztura devējam pildīt savus ar līgumu uzņemtos pienākumus.

Ja līdzēji vēlas, tad ir iespējams uztura līgumā pielīgt tiesību dzīvot nekustamajā īpašumā līdz sava mūža beigām un/vai aizliegumu uztura devējam bez uztura ņēmēja rakstiskas piekrišanas nekustamo īpašumu atsavināt, dāvināt, sadalīt un apgrūtināt ar lietu tiesībām. 

Izmaksas

Nostiprinot uztura devēja īpašumtiesības zemesgrāmatā, ja starp līdzējiem pastāv tuva radniecība, valsts nodeva jāmaksā 0,5% apmērā no 10 gadu laikā maksājamā uztura apmēra (piemēram, ja katru mēnesi ir jādod uzturs 100 eiro apmērā, tad valsts nodevu 0,5% apmērā aprēķina no šādiem skaitļiem: 100 eiro x12mēneši x10gadi = 12000 eiro). Radniecību pierādošu dokumentu (dzimšanas apliecība, laulības apliecība) noraksti jāpievieno klāt nostiprinājuma lūgumam.

Zemesgrāmatā ir jāsamaksā arī valsts nodeva par ķīlas tiesības nostiprināšanu 0,1% apmērā no ķīlas tiesības uztura apmērā vērtības un kancelejas nodeva 21,34 eiro. Līdzējiem pie nostiprinājuma lūguma būs jāpievieno pašvaldības, kurā dzīvo uztura ņēmējs, izdota izziņa par iztikas minimumu konkrētajā pašvaldībā. Parasti šo izziņu piemin arī līgumā.

Visas nodevas ir iespējams samaksāt ar pārskaitījumu uz Valsts kases kontu vai ar norēķinu karti zemesgrāmatas nodaļā uz vietas.

Par uztura līguma sagatavošanu un apstiprināšanu būs jāmaksā notāram. Ja pie notāra vēlas uztura līgumu apliecināt notariālā akta kārtībā, tad precīzas izmaksas varēs pateikt notārs, jo izmaksas ir atkarīgas no darījuma summas. Ja notārs tikai sagatavos līguma projektu, tad tas izmaksās 66,28 eiro.

Obligāti pie notāra būs jāapliecina nostiprinājuma lūgums zemesgrāmatai, lai varētu nostiprināt uztura devēja īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu. Nostiprinājuma lūgums zemesgrāmatai izmaksās  71,30 eiro (ja nostiprinājuma lūgumu nav jāparaksta uztura ņēmēja laulātajam) vai 85,25 eiro (ja nostiprinājuma lūgumu ir jāparaksta arī laulātajam). 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas