E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3818
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Attaisnotie kavējumi privātā bērnudārzā un valsts līdzfinansējums

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2014
Sindija Timsane

Sveicināti! Vēlējos jautāt - vai tā ir taisnība, ka privātajā dārziņā visa mācību gada laikā vecāki drīkst neaizvest bērnu uz dārziņu tikai 22 darba dienas (atvaļinājuma laiks), pretējā gadījumā jāapmaksā par pilnu dienu - gan ēdināšanu, gan visu pārējo. Un, ja bērns nav apmeklējis dārziņu 1 vai 2 dienas - obligāti jānes ārsta zīme, ja tādas nav - atkal jāapmaksā visa pilna diena? Paldies.

A
atbild:
28. februārī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Jā, tā tas patiešām ir. Šogad 1.janvārī spēkā stājas jauni Ministru kabineta noteikumi  Nr.1523 "Kārtība, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei". Šie noteikumi regulē, kā tiek aprēķināts un izmaksāts pašvaldības un valsts līdzfinansējums privātai pirmsskolas izglītības iestādei, ja pašvaldība bērnam nevar nodrošināt bērnudārzu. 

Šo noteikumu 8.punkts paredz, ka atbalsts netiek piešķirts par dienām, kad bērns bez attaisnojoša iemesla neapmeklē privāto izglītības iestādi. Taču atšķirībā no iepriekšējā regulējuma, kurš noteica, ka kā vienīgais attaisnojošais iemesls ir uzskatāma saslimšana, kuru apliecina ārsta izsniegta izziņa, ar jaunajiem MK noteikumiem pieļaujams, ka kopumā ne ilgāk par vienu mēnesi kalendārā gada laikā arī vecāki var iesniegt rakstisku iesniegumu, kurā informē par plānotu bērna prombūtni. Vienā mēnesī vidēji ir 22 darba dienas, tātad vecāku zīme kā attaisnojošs iemesls bērnudārza neapmeklējumam var būt par 22 dienām

Situācijā, kad bērns neapmeklē bērnudārzu, piemēram, vecāku atvaļinājuma laikā, par ko vecāki rakstiski informē izglītības iestādi, līdzfinansējums tiek saglabāts. Taču, ja kavēto dienu skaits pārsniedz 22 darba dienas, ir jāiesniedz vai nu ārsta zīme, vai arī kavējums tiks uzskatīts par neattaisnotu un par tām dienām pašvaldība (un līdz ar to arī valsts) līdzfinansējumu neizmaksās. Tas nozīmē, ka visticamāk par šīm dienām, kad bērns nav apmeklējis privāto bērnudārzu, vecākiem būs jāmaksā pašiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas