E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3411
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Mantojumam jāpiesakās gada laikā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. decembrī, 2013
sintija r

Labdien. Situācija ir tāda, ka nomira mans vectēvs un vecāmāte palika viena 1. grupas invalīde ar īpašas kopšanas nepieciešamību. Uz vectēva vārda bija īpašums. Viņiem ir četras meitas. Kā tiek dalītas mantojuma tiesības un cik ilgā laikā tās jāpiesaka? Cik ilgam laikam kopš īpašnieka nāves jāpaiet?

A
atbild:
02. janvārī, 2014

Šajā situācijā uz mantojumu ir tiesības pieteikties visiem likumiskiem mantiniekiem. Saskaņā ar Civillikumu tiesības mantot ir mirušā sievai (Jūsu vecmammai) un bērniem (četrām meitām). Protams, ja vien tie visi vēlas mantojumu pieņemt. Likums paredz tiesības no mantojuma arī atteikties, taču tādā gadījumā vēlāk vairs izvirzīt prasību pēc savas mantojuma daļas vairs nevar. 

Sākt kārtot mantojuma lietu var uzreiz pēc personas nāves, kad ir izsniegta miršanas apliecība.

Lai uzsāktu mantojuma lietu, vienam no mantiniekam vai visiem kopā, līdzi ņemot personu un radniecību ar mantojuma atstājēju apliecinošus dokumentus (pases, dzimšanas apliecības, laulības apliecības), ir jādodas pie notāra pēc mirušā deklarētās dzīvesvietas. Likumiskie mantinieki savā starpā par mantojuma sadali var iepriekš vienoties. Tādā gadījumā par to notārs ir jāinformē. Notārs, kas uzsāks kārtot mantojuma lietu, sniegs arī citas konsultācijas. 

Īpaši kavēties nevajadzētu - mantojumam ir jāpiesakās gada laikā kopš personas nāves, bet, ja ir saņemts notāra paziņojums, paziņojumā noteiktajā laikā. 

Vairāk par likumiskās mantošanas ceļā paredzēto mantošanas kārtošanu, tiesībām un pienākumiem lasiet e-konsultācijai pievienotajā skaidrojumā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas