E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33874
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā darba devējam veikt ieturējumus no parādnieka algas pēc 1. oktobra, ja ir vairākas izpildu lietas

J
jautā:
10. septembrī, 2024
Diāna

Civilprocesa likumā 594. panta izmaiņas no šī gada 1. oktobra paredz: ja piedziņa uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem vienlaikus tiek vērsta pēc vairākiem rīkojumiem, tad ieturējumus no summas, kas pārsniedz šā panta otrajā daļā noteikto apmēru, veic 40% apmērā. Vai tad, ja mums ir uzturlīdzekļi, par kuriem katru mēnesī ir jāietur 300,00 EUR, un otrs rīkojums, kur ir ceturtā kārta, jāietur 40% uzturlīdzekļiem vai arī 30% uzturlīdzekļiem un 10% otram rīkojumam? 

A
atbild:
18. septembrī, 2024

Ja darba devējs saņem divus tiesu izpildītāju rīkojumus par piedziņas vēršanu uz darba samaksu par diviem dažādiem prasījumiem, tad jāievēro gan Civilprocesa likuma 594. panta grozījumi, gan Civilprocesa likuma 622. pants. 

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 622. panta otro daļu katras nākamās kārtas prasījumi tiek apmierināti pēc iepriekšējās kārtas prasījumu pilnīgas apmierināšanas. Savukārt Civilprocesa likuma 594. panta trešā daļa noteic, ka no summas, kas pārsniedz parādniekam saglabājamo daļu (otrajā daļā noteiktais apmērs), ieturējumus izdara 30% apmērā no starpības starp konkrētajam parādniekam saglabājamo summu un viņa algu neto (neatkarīgi no piedziņas kārtas). 

Tomēr, ja vienlaikus tiek saņemti vairāki piedziņas rīkojumi, tad 594. panta piektā daļa paredz, ka ieturējumus no summas, kas pārsniedz parādniekam saglabājamo daļu, veic 40% apmērā. 

Tāpēc darba devējam sākumā jāsedz 1. kārtas prasījums, ieturējumus veicot 40% apmērā no starpības starp parādniekam saglabājamo summu un neto algu. Rīkojumu par 4. kārtas prasījuma piedziņu izpilda tikai pēc tam, kad pilnībā izpildīts rīkojums par 1. kārtas prasījuma piedziņu vai zvērināts tiesu izpildītājs to atsaucis. 

Tiklīdz 1. kārtas piedziņas rīkojums tiek pilnībā izpildīts un darba devēja rīcībā ir palicis tikai viens zvērināta tiesu izpildītāja piedziņas rīkojums, turpmāk jāietur 30% no starpības starp parādniekam saglabājamo summu un viņa neto algu. 

Šī kārtība stāsies spēkā no 2024. gada 1. oktobra. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 83 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas