E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33783
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Kā pierādīt darba stāžu, ja uzņēmumā nav dokumentu par bijušā darbinieka darbu

J
jautā:
03. septembrī, 2024
OLGA

Labdien! Vai ar jūsu palīdzību būtu iespējams saņemt atbildi uz jautājumu par darba stāžu, uz kuru VSAA nevar atbildēt? Lai iesniegtu VSAA uzņēmuma izziņu par darba stāžu 1995. gadā (par darba stāžu nav ieraksta darbinieka darba grāmatiņā un darbiniekam nav darba līguma), jāsaņem pašreizējās (darbojošās) kapitālsabiedrības izziņa par darba stāžu uzņēmumā 1995. gadā (pieņemšanas un atlaišanas rīkojumu numuri un datumi saskaņā ar MK noteikumu Nr. 165 11. punktu). Vai es pareizi saprotu, ka likuma Par grāmatvedību 10. panta un Grāmatvedības likuma 28. panta normas attiecībā uz attaisnojuma dokumentu par darbinieku izmaksāto darba samaksu darbojas nepārtraukti un uzņēmumam vajag saglabāt minētos dokumentus no 1995. līdz 2069. gadam? Kādi dokumenti uzskatāmi par attaisnojumu saistībā ar izmaksāto darba samaksu? Vai tie ir tikai algu saraksti vai arī visi algu aprēķināšanas dokumenti, piemēram, darba līgums, pavēles un rīkojumi par pieņemšanu/atlaišanu u. c.? Kā saņemt uzņēmuma izziņu, ja uzņēmums paziņo, ka dokumentu par bijušā darbinieka darbu uzņēmumā nav? Darbinieka rīcībā ir tikai nodokļu grāmatiņa ar ierakstu (uzņēmuma nosaukums, zīmogs, darba periods, ieturētā algas nodokļa summa, uzņēmuma darbinieka paraksts). 

A
atbild:
23. septembrī, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Liene Klismete, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra atbilstoši savai kompetencei paskaidro, ka Ministru kabineta 2002. gada 23. aprīļa noteikumu Nr. 165 “Apdrošināšanas periodu pierādīšanas, aprēķināšanas un uzskaites kārtība”  (turpmāk – MK noteikumi Nr. 165) 5. punktā ir norādīti apdrošināšanas stāžu apliecinošie dokumenti, t. i., darba grāmatiņa, kolhoznieka darba grāmatiņa, darba līgums un dokumenti par tā izpildi, kuros ir norāde par attiecīgā darba perioda pabeigšanu, arhīvu izziņas u. c. Tādējādi algas nodokļa grāmatiņa nav apdrošināšanas stāžu apliecinošs dokuments un VSAA to var izskatīt tikai kā papildus iesniegtu dokumentu, ja, piemēram, ieraksti par darba periodu darba grāmatiņā vai darba devēja izziņā ir nepilnīgi. 

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 165 3.1. apakšpunktu apdrošināšanas stāžs no 1991. gada 1. janvāra līdz 1995. gada 31. decembrim nav apliecināms ar darba devēja izziņu.  

Tomēr izņēmuma gadījumos, kad uzņēmums ir eksistējošs un dokumentus arhīvā nav nodevis, VSAA var izvērtēt arī darba devēja izsniegtās izziņas. 

Šajā gadījumā izziņām jāpievieno dokumentu, uz kā pamata tās izsniegtas (pavēles, dokumenti par saņemto atalgojumu (algu saraksti) utt.), kopijas. 

Ja uzņēmuma rīcībā nav dokumentu, kas varētu apliecināt darba periodu 1995. gadā, jo tie ir nodoti glabāšanā arhīvā, informāciju par darbu iespējams saņemt arhīvā, pieprasot izziņu. Ar arhīva izziņu pieprasīšanas un saņemšanas kārtību var iepazīties Latvijas Nacionālā arhīva mājaslapā.  

Ja informāciju par darba stāžu nav iespējams iegūt no Latvijas Nacionālā arhīva, jo dokumenti par darbavietu nav nodoti tā glabāšanā, pastāv iespēja vērsties tiesā ar lūgumu konstatēt juridisko faktu. Par kārtību, kādā notiek juridiskā fakta konstatācija, var konsultēties tiesā. 

Ja arī juridisko faktu nav iespējams konstatēt, tad darba periods nav pierādīts un neveido personas apdrošināšanas stāžu pensijai. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 7 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas