E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33603
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Personas tiesības izvēlēties apbedīšanas veidu

J
jautā:
15. augustā, 2024
Valdis

Labdien! Esmu vientuļš pensionārs trūcīgas mājsaimniecības statusā. Vai man, vēl dzīvam esot, ir tiesības izvēlēties apbedīšanas veidu (tradicionālo vai kremāciju) un vietu, kur izkaisīt manus pelnus? 

A
atbild:
22. augustā, 2024

Katrai personai ir tiesības laikus parūpēties par savām bērēm, piemēram, noslēdzot līgumu par to organizēšanu ar apbedīšanas biroju vai kādu uzticības personu.  

Latvijas Republikā valsts izmaksā vienreizējo apbedīšanas pabalstu personai vai apbedīšanas birojam, kura uzņēmusies apbedīšanu un ir pieteikusies šim pabalstam (iesniedzot personas miršanas apliecību). Šīs pabalsts ir vienreizējs, un tā izlietojums netiek pārbaudīts un kontrolēts. Pēc pensijas saņēmēja nāves apbedīšanas pabalsts tiek izmaksāts mirušā divu mēnešu pensiju apmērā, ieskaitot piemaksu pie pensijas (ja tāda bija piešķirta) par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim. Plašāk par apbedīšanas pabalstu lasiet šeit 

Papildus saviem iedzīvotājiem apbedīšanas pabalstu izmaksā arī pašvaldības. Par tāda pabalsta esamību un saņemšanu jums ir jāinteresējas savā pašvaldībā. 

Tāpat savā pašvaldībā jums būtu lietderīgi uzzināt par tā dēvēto “bezpiederīgo mirušo apbedīšanu”. Piemēram, Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā mirušais, kurš atzīts par bezpiederīgo mirušo, tiek kremēts, plašāk par to lasiet šeit. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas