E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33576
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Sadalot kalpojošo nekustamo īpašumu, uz tā gulošais servitūts paliek uz visām attiecīgā īpašuma daļām

J
jautā:
13. augustā, 2024
Janis

Man pieder īpašums, kas sastāvēja no trim zemes vienībām. Īpašumam veicu sadali. Pirmajā posmā katru zemes vienību reģistrēju zemesgrāmatā jaunā nodalījumā. Veicot minēto procesu, zemesgrāmatas tiesnesis pārnesa vairākus servitūta ceļu apgrūtinājuma ierakstus uz visiem jaunajiem nodalījumiem vienādi, neņemot vērā, vai tas attiecas uz konkrēto zemes vienību vai ne. Otrajā posmā es vienai zemes vienībai izstrādāju detālplānojumu, sadalīju piecos jaunos zemes īpašumos un atsevišķā īpašumā izdalīju ceļus. Reģistrējot īpašumus, zemesgrāmatas tiesnesis atkal pārnesa servitūta ceļu apgrūtinājumus uz jauno apbūves zemesgabalu, kaut arī zemes apgrūtinājumu plānos tiem nav ceļu, neņemot vērā zemesgrāmatā reģistrēto veco līgumu par ceļu servitūtu, kas nodibināts uz pilnīgi citas zemes vienības par labu īpašumam, kas atrodas viena kilometra attālumā, bez jebkādas loģikas un sasaistes. Kā iespējams dzēst vēsturiski pārnestos servitūtus? 

A
atbild:
16. augustā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Apstāklis, ka, sadalot kalpojošo nekustamo īpašumu vairākos atsevišķos īpašumos, ieraksts par ceļa servitūtu pārnests uz jaunajiem zemesgrāmatas nodalījumiem, izriet no likuma. Proti, Civillikuma 1154. pants nosaka: ja sadala kalpojošo nekustamo īpašumu, tad uz to gulošais servitūts paliek uz visām tā daļām, ja vien tas pirms sadalīšanas nav gulies tikai uz vienu atsevišķu daļu un ja servitūtu pēc tā rakstura var izlietot katrā atsevišķā daļā.  

Ja pēc īpašuma sadalīšanas konstatējams  kāds no jaunizveidotajiem īpašumiem pēc tā izvietojuma dabā objektīvi nav nepieciešams un nevar kalpot valdošajam īpašumam –, jums būtu pamats vērsties pie valdošā īpašuma īpašnieka ar priekšlikumu veikt izmaiņas ceļa servitūta līgumā, lai dzēstu nevajadzīgos ierakstus. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas