E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33521
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Autoceļu uzturēšana

J
jautā:
08. augustā, 2024
Nauris

Labdien! Izskaidrojiet, lūdzu, iedzīvotājiem, kā valsts/pašvaldības amatpersonu amata izpildītāji atlīdzina zaudējumus, kurus tie apzināti nodarījuši iedzīvotāju automašīnām, jo nav spējīgi pildīt savus pienākumus uzturēt visus ceļus braucamā stāvoklī! Ziemā uz ceļu seguma kaisa sāli, kas veido rūsu automašīnu apakšējā un ritošajā daļā. Rezultātā vairākas reizes gadā jālabo ritošā daļa un jāapstrādā automašīnas apakšējā daļa ar pretrūsas līdzekļiem. Vai automašīnu īpašniekiem jāmaksā no savas kabatas par amatpersonu apzinātu nolaidību? 

A
atbild:
Šodien

Autoceļu uzturēšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 26 “Noteikumi par valsts un pašvaldību autoceļu ikdienas uzturēšanas prasībām un to izpildes kontroli”.  

Ja konstatējat minētā normatīvā akta izpildes trūkumus, tad jums ir tiesības vērsties ar motivētu sūdzību pie valsts autoceļu uzturētājiem Satiksmes ministrijā vai pašvaldību autoceļu uzturētājiem attiecīgajā pašvaldībā.  

Savukārt, ja ar minēto faktisko rīcību (arī bezdarbību) jums ir nodarīts materiālais kaitējums, tā atlīdzināšanu jums ir tiesības prasīt, pamatojoties uz Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas likuma normām.   

Attiecībā uz pretslīdes materiālu kaisīšanu uz valsts vai pašvaldību autoceļiem paskaidrojams, ka minētā prasība ir iekļauta Ministru kabineta noteikumu Nr. 26 “Noteikumi par valsts un pašvaldību autoceļu ikdienas uzturēšanas prasībām un to izpildes kontroli” 55. punktā. Proti, ziemas sezonā autoceļu pārvaldītājs nodrošina autoceļu un to kompleksā ietilpstošu būvju brauktuvju apstrādi ar pretslīdes materiālu. 

Pretslīdes materiālu izvēle ir atkarīga no ceļu satiksmes drošības prasību nodrošināšanai nepieciešamo materiālu tehniskajām spējām garantēt satiksmes drošību.  

Atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 20. pantam transportlīdzekļa īpašniekam (valdītājam, turētājam) ir pienākums darīt visu nepieciešamo, lai ceļu satiksmē netiktu izmantoti tādi viņa lietošanā esošie transportlīdzekļi, kuriem nav dota atļauja piedalīties ceļu satiksmē vai uz kuriem attiecas aizliegums piedalīties ceļu satiksmē. 

Līdz ar to transportlīdzekļa uzturēšanai vajadzīgās izmaksas sedz tā īpašnieks.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas