E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33295
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai ir pieļaujama citā ES dalībvalstī izdota invalīdu stāvvietu izmantošanas karte

J
jautā:
14. jūlijā, 2024
Vladas

Labdien! Sakiet, lūdzu, vai Rīgā autostāvvietās, kuras apsaimnieko “Rīgas Satiksme”, autostāvvieta invalīdiem no citām valstīm (Lietuvas), kam ir “ES stāvvietu karte invalīdiem”, ir bezmaksas vai maksas? Iespējams, tās ir publiskās pilsētas autostāvvietas, kuras apkalpo privātais uzņēmums.

A
atbild:
17. jūlijā, 2024
Sandis Zellis
jurists

Rīgas domes 2013. gada 5. februāra saistošo noteikumu Nr. 206 “Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas saistošie noteikumi” 19.1. apakšpunkts noteic tiesības lietot maksas autostāvvietu bez maksas personām ar invaliditāti, kuru transportlīdzekļi ir aprīkoti saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumu prasībām. Turklāt, ja maksas autostāvvietā īpaši personu ar invaliditāti transportlīdzekļiem paredzētās stāvvietas ir aizņemtas vai nav ierīkotas, personām ar invaliditāti ir tiesības bez maksas izmantot jebkuru citu brīvu vietu maksas autostāvvietas darbības teritorijā. 

Ministru kabineta 2015. gada 2. jūnija noteikumu Nr. 279 “Ceļu satiksmes noteikumi” 246. pants paredz, ka automobiļa salonā pie priekšējā stikla atļauts novietot invalīdu stāvvietu izmantošanas karti, ja automobiļa vadītājs vai tā pasažieris ir persona, kurai izsniegta invalīdu stāvvietu izmantošanas karte. Savukārt minēto noteikumu 246.2 pants paredz, kāds ir attiecīgās kartes noformējums. No minētā izriet, ka formāli citāda noformējuma karte nebūtu pieļaujama. Lietuvas Republikā tiek izdota citāda noformējuma karte. Vienlaikus, minētos noteikumus interpretējot teleoloģiski (pēc jēgas un mērķa), nebūtu pieļaujams, ka citā Eiropas Savienības dalībvalstī, tostarp Lietuvas Republikā, izdota invalīdu stāvvietu izmantošanas karte netiktu atzīta Latvijas Republikā tikai tādēļ, ka tā ir citāda noformējuma, kaut arī visi tajā ietvertie dati ir saprotami un policijas amatpersonai nerodas objektīvas šaubas par tās īstumu. 

Arī Eiropas Padome atzinusi, ka personas ar invaliditāti regulāri saskārušās ar šķēršļiem citās dalībvalstīs, jo viņu invaliditātes statuss ne vienmēr tiek atzīts visā Eiropas Savienībā. Ir ierosināta direktīva, ar kuru plānots ieviest Eiropas Savienības invaliditātes karti un uzlabot Eiropas invalīdu stāvvietas karti, lai nodrošinātu, ka personām ar invaliditāti īslaicīgos ceļojumos ir pieejami tādi paši nosacījumi kā personām, kas dzīvo attiecīgajā dalībvalstī, tostarp piekļuve stāvvietām. Proti, Eiropas invalīdu stāvvietu izmantošanas kartes uzlabotā versija garantēs iespēju izmantot personām ar invaliditāti paredzētas stāvvietas visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, tā aizstās valstu izdotās kartes. Plašāka informācija pieejama Eiropas Komisijas tīmekļvietnē. 

Papildus informējams, ka teritorijās, kas nav Rīgas valstspilsētas pašvaldības valdījumā esoša publiskai lietošanai nodota teritorija (tostarp situācijās, kurās Rīgas valstspilsētas pašvaldība ir attiecīgās publiskās teritorijas īpašniece, bet teritorija nodota nomā privātpersonai), automašīnu novietošanas kārtību un atvieglojumus nosaka attiecīgie privātpersonu sagatavotie līguma noteikumi, kam jābūt publiski izvietotiem. Līdz ar to konkrētajās vietās detalizēti jāizlasa autostāvvietas lietošanas noteikumi. Visbiežāk arī tām personām, kurām ir Latvijā izdota invalīdu stāvvietu izmantošanas karte, atvieglojumu nav, tādēļ izmaksāti pēcapmaksas rēķini (līgumsodi). 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas