E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3316
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Par saskarsmes tiesību ar bērnu īstenošanu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2013
Aiva Bite

Cik bieži vecāki, kam uz laiku ir apturētas vecāku tiesības, drīkst satikt savu bērnu, kas uz laiku ievietots audžuģimenē? Kas to nosaka?

A
atbild:
10. decembrī, 2013
Ieva Brante
juriste

Aizgādības tiesību pārtraukšana (aprūpes tiesību atņemšana – šāds termins bija pirms CL grozījumiem) neatņem vecākiem saskarsmes tiesības ar bērnu kā tādas (CL 177.p. 2.d.).

Ja uz situāciju raugās no procesuālās kārtības, tad vecākiem ir jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu par saskarsmes tiesības izmantošanas kārtības noteikšanu. 

Tomēr pirms vērsties tiesā, vecāki var mierīgā ceļā mēģināt vienoties ar audžuvecākiem, jo tie ir tiesīgi rīkoties bērna interesēs – tai skaitā pieņemt lēmumu par saskarsmes tiesībām. 181.pantā ir minēts, ka jebkurai personai ir pienākums atturēties no tādām darbībām, kas varētu negatīvi iespaidot bērna attiecības ar kādu no vecākiem.

Ja sarunas ar audžuvecākiem nedod rezultātus un tie atsakās kāda iemesla dēļ ļaut vecākiem izmantot saskarsmes tiesības, tad  atliek tikai tiesa. 

Ņemot vērā tiesu noslodzi, pastāv iespēja, ka, kamēr skatīs lietu par saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību, tikmēr atrisināsies jautājums par uz laiku liegtajām aizgādības tiesībām.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas