E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33018
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Zvērināts notārs sagatavo nostiprinājuma lūgumu un iesniedz to zemesgrāmatu nodaļai

J
jautā:
18. jūnijā, 2024
Olga

Ir noformēts nostiprinājuma lūgums un pirkuma līgums, bet nekustamais īpašums (dzīvoklis) zemesgrāmatā vēl ir uz vecā īpašnieka vārda. Jaunais īpašumtiesību ieguvējs to nepaspēja ierakstīt, jo ir miris. Vai sieva ar trijiem bērniem var iesniegt dokumentus un ierakstīt īpašumu zemesgrāmatā uz mirušā vīra vārda vai arī uz nepilngadīgā bērna/bērnu vārda? Kā pareizi rīkoties sievai, lai īpašums paliktu ģimenē?  

A
atbild:
01. jūlijā, 2024
Olga Lauva
juriste

Nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatai nekustamā īpašuma atsavināšanas gadījumos sagatavo zvērināts notārs, un nekustamā īpašuma ieguvēja vietā nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatā iesniedz zvērināts notārs vai bāriņtiesa.    

Kopš 2015. gada 1. maija zvērinātiem notāriem noteikts pienākums iesniegt zemesgrāmatu nodaļā nostiprinājuma lūgumu, ja tā pamatā ir šī zvērināta notāra sastādīts notariālais akts. Zvērināts notārs nostiprinājuma lūgumu iesniedz kā tā iesniegšanai īpaši pilnvarota perona. Proti, atbilstoši Notariāta likuma 66. panta pirmās daļas 1. punktā un otrajā daļā noteiktajam zvērināts notārs gādā par tiesību un tiesību nodrošinājumu nostiprināšanu zemesgrāmatās, ja šo tiesību pamatā ir zvērināta notāra sastādīts akts.  

Pēc notariālā akta parakstīšanas zvērināts notārs sagatavo nostiprinājuma lūgumu un iesniedz to zemesgrāmatu nodaļā. Pēc tiesību nostiprināšanas zvērinātam notāram vai, ja šādu vēlmi ir izteicis pats nekustamā īpašuma ieguvējs, – ieguvējam tiek nosūtīts paziņojums par nostiprinājuma lūguma izskatīšanu, bet, ja ieguvējs izteicis attiecīgu vēlmi nostiprinājuma lūgumā, – arī ar drošu elektronisko parakstu parakstīts zemesgrāmatu nodaļas tiesneša lēmums.  

Ņemot vērā iepriekšminēto, jums būtu jāvēršas pie zvērināta notāra, kurš sagatavoja attiecīgo nostiprinājuma lūgumu, noskaidrojot visus jautājumus par attiecīgo darījumu.  

Pie zvērināta notāra ar lūgumu uzsākt mantojuma lietu var vērsties tikai tās personas, kuras ir tiesīgas pretendēt uz mantojumu. Saskaņā ar Civillikumā noteikto tie ir laulātais un radinieki uz likumiskās mantošanas pamata vai persona, kuru par savu testamentāro mantinieku (testamentā) vai līgumisko mantinieku (mantojuma līgumā) iecēlis mantojuma atstājējs. 

Laulātais un mantojuma atstājēja bērni ir tiesīgi pieteikties uz mantojumu. Par mantojuma kārtošanas procesu detalizētāk var iepazīties zvērinātu notāru tīmekļvietnē šeit. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 237 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas