E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32896
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai autovadītāja apliecība ar pirmslaulību uzvārdu ir derīga

J
jautā:
06. jūnijā, 2024
Elizabete

Vai tiek piemērots naudas sods, ja pēc laulības noslēgšanas un uzvārda maiņas nav nomainīta autovadītāja apliecība? Vai autovadītāja apliecība ar pirmslaulību uzvārdu ir derīga?

A
atbild:
25. jūnijā, 2024
Signe Laizāne
LV portāls

Vadītāja apliecība jāmaina, ja:  

  • apliecībai beidzies derīguma termiņš vai tuvojas derīguma termiņa beigas; 
  • mainījušies personas dati, piemēram, vārds, uzvārds un/vai personas kods (šādā gadījumā apliecības maiņa jāveic 30 dienu laikā);  
  • apliecība ir bojāta; 
  • ir iegūta jauna vadītāja kvalifikācija (t. sk. mainījies periodiskās apmācības (95. koda) derīguma termiņš, vai persona, kurai bijusi izsniegta vadītāja apliecība ar tiesībām vadīt transportlīdzekli tikai ar automātisko pārnesumkārbu (78. kods), ir nokārtojusi braukšanas eksāmenu ar automobili, kas aprīkots ar mehānisko pārnesumkārbu). 

Ja persona vēlas, vadītāja apliecību iespējams mainīt arī bez īpaša iemesla.  

CSDD nepiemēro sodu par to, ka vadītāja apliecības maiņa tiek veikta pēc tajā norādītā termiņa. Taču jāņem vērā: ja apliecībai beidzies derīguma termiņš, stājas spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums un ja konkrētajā laikā tiek vadīts transportlīdzeklis, policijas darbinieki sodu var piemērot. Uzvārda maiņa obligāti veicama līdz nākamajai valsts tehniskajai apskatei vai līdz izbraukšanai no valsts ar attiecīgo transportlīdzekli. 

Ceļu satiksmes likuma 30. pants nosaka: transportlīdzekļu vadīšanas tiesības nedrīkst izmantot, ja personu apliecinošajā dokumentā norādītais vārds, uzvārds vai personas kods neatbilst transportlīdzekļa vadītāja apliecībā esošajam un 30 dienu laikā transportlīdzekļa vadītāja apliecība nav apmainīta,  līdz jaunas apliecības saņemšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 192 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas