E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32873
Lasīšanai: 2 minūtes

Servitūtu var atcelt

J
jautā:
05. jūnijā, 2024
Ričards

Labdien! Jautājums par servitūta ceļu. Manam īpašumam ir trīs servitūta apgrūtinājumi par labu kaimiņiem. Viss vairāk vai mazāk mani apmierina un nekādu problēmu nemeklēju. Bet viens no šiem servitūtiem ir nodibināts par labu kaimiņam, kurš pie sava īpašuma tiek, izmantojot citu servitūta ceļu, kas arī ir viens no trijiem mana īpašuma apgrūtinājumiem. Šis pieminētais servitūts nekad nav ticis izmantots (pļava). Vai šādā situācijā valdošais īpašums zaudē tam par labu nodibināto servitūtu? Vai arī ir jārunā ar kaimiņu par atteikšanos no servitūta? Šis punkts mani arī visvairāk uztrauc, jo zinu, ka ar kaimiņu nebūs viegli panākt šādu vienošanos. 

A
atbild:
05. jūnijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 1130. pants nosaka: “Servitūts ir tāda tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemesgabalam par labu.” 

Ceļa servitūts ir spēkā tikai tad, ja tas ir ierakstīts zemesgrāmatā. 

Servitūtu nodibina ar likumu, tiesas spriedumu, līgumu vai testamentu. 

Servitūts nodibināms tikai tad, ja tas objektīvi nepieciešams valdošajam īpašumam, nevis tādēļ, lai radītu ērtības valdošā nekustamā īpašuma īpašniekam. 

Zvērināts advokāts Imants Muižnieks iepriekš LV portālā ir skaidrojis: ja apstākļi ir mainījušies un zudusi nepieciešamība valdošajam īpašumam izlietot servitūtu, proti, servitūts vairs nekalpo valdošā nekustamā īpašuma labumam, tad to var atcelt. Piemēram, ja pastāv iespēja valdošajā īpašumā iebraukt pa citu ceļu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas