E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32773
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kādos gadījumos lietas dalībnieks civilprocesā tiesnesim var pieteikt noraidījumu

J
jautā:
24. maijā, 2024
Sandris

Vai tiesnesis drīkst izskatīt civillietu, kurai pats kā pierādījumus ir pievienojis dokumentus, ko viņš pirms daudziem gadiem ir parakstījis? Šie dokumenti attiecas gan uz prasītāju, gan atbildētāju. Vai šajā gadījumā ir pamatoti apšaubīt tiesneša objektivitāti un tiesnesim pašam sevi būtu jāatstata no lietas izskatīšanas? 

A
atbild:
29. maijā, 2024

Civilprocesa likuma 18. pantā un 19. panta pirmajā daļā noteikti gadījumi, kad tiesnesis nav tiesīgs piedalīties civillietas iztiesāšanā un viņam ir jāatstatās. 

Proti, tiesnesis, kas piedalījies lietas izskatīšanā pirmās instances tiesā, nevar piedalīties šīs lietas izskatīšanā apelācijas vai kasācijas instances tiesā, kā arī jaunā lietas izskatīšanā pirmās instances tiesā, ja ir atcelts spriedums vai lēmums par tiesvedības izbeigšanu vai prasības atstāšanu bez izskatīšanas, kas sastādīts, viņam piedaloties. 

Tiesnesis, kas piedalījies lietas izskatīšanā apelācijas vai kasācijas instances tiesā, nevar piedalīties šīs lietas izskatīšanā pirmās instances tiesā vai apelācijas instances tiesā. 

Vienlaikus tiesnesis nav tiesīgs piedalīties lietas izskatīšanā, ja viņš: 

  • šīs lietas iepriekšējā izskatīšanā ir bijis lietas dalībnieks, liecinieks, eksperts, tulks vai tiesas sēdes sekretārs; 
  • ir radniecības attiecībās līdz trešajai pakāpei vai svainības attiecībās līdz otrajai pakāpei ar kādu no lietas dalībniekiem; 
  • ir radniecības attiecībās līdz trešajai pakāpei vai svainības attiecībās līdz otrajai pakāpei ar kādu no tiesnešiem, kas ir tās tiesas sastāvā, kura izskata lietu; 
  • ir personīgi tieši vai netieši ieinteresēts lietas iznākumā vai ir citi apstākļi, kas rada pamatotas šaubas par viņa objektivitāti. 

Tieslietu ministrija vērš uzmanību, ka tad, ja lietas dalībniekam ir šaubas par tiesneša objektivitāti, viņam ir tiesības saskaņā ar Civilprocesa likuma 19. un 20. pantu pieteikt tiesnesim noraidījumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas