E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32527
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai cilvēki ar dzirdes traucējumiem ir atbrīvoti no valsts valodas prasmes pārbaudes

J
jautā:
02. maijā, 2024
Jelena Lange

Dēls ir vājdzirdīgs un viņam piešķirta 3. invaliditātes grupa. Lai strādātu taksī, viņam nepieciešama latviešu valodas apliecība. Viņš latviešu valodā runā ar žestiem. Viņš mācījās krievu skolā. Ja viņš nekārtoja eksāmenus, no kura ārsta var saņemt attiecīgo sertifikātu? Kas viņam tālāk jādara? Vai invalīdiem ir atbrīvojums no latviešu valodas eksāmena? Paldies! 

A
atbild:
31. maijā, 2024
Santa Galiņa
LV portāls

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem “Noteikumi par valsts valodas zināšanu apjomu, valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību un valsts nodevu par valsts valodas prasmes pārbaudi” taksometra vadītājam jābūt vismaz B1 valsts valodas prasmes līmenim.  

Minēto noteikumu 2. pielikumā norādīti funkcionēšanas ierobežojumi un diagnozes, kuru dēļ tiek noteikti atvieglojumi vai atbrīvojums no valsts valodas prasmes pārbaudes. Uz personām ar dzirdes traucējumiem attiecas atbrīvojums no runātprasmes un klausīšanās prasmes pārbaudes, ja personai funkcionēšanas ierobežojumu pakāpe ir mērena un augstāka un tai saskaņā ar starptautiskās funkcionēšanas, nespējas un veselības klasifikācijas (SFK) kategorijām noteikti šādi funkcionēšanas ierobežojumi: b1560 (dzirdes uztvere), b2300 (skaņas uztvere), b2304 (runas izšķirtspēja).  

Līdz ar to noteikumi personām ar dzirdes traucējumiem paredz atvieglotu valsts valodas prasmes pārbaudi – jākārto tikai pārbaudījuma lasītprasmes un rakstītprasmes daļa. Dodoties uz pārbaudi, būs nepieciešams uzrādīt fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta atzinumu.  

Valsts valodas prasmes pārbaudi nodrošina Valsts izglītības satura centrs (VISC). Valsts valodas prasmes pārbaužu norises vietas un grafiks pieejams VISC mājaslapā. Informāciju var saņemt arī pa tālruni, zvanot uz numuru 67281232, 67814480 vai 60001613, un elektroniski, rakstot uz e-pasta adresi vvpp@visc.gov.lv 

Kad izvēlēta pārbaudes vieta un laiks, nepieciešams aizpildīt iesniegumu par pārbaudes kārtošanu. Iesnieguma veidlapa atrodama VISC mājaslapā. Aizpildītais iesniegums, ja to ir iespējams elektroniski parakstīt, jāsūta uz e-pasta adresi vvpp@visc.gov.lv. Iesniegumu var sūtīt arī papīra formātā pa pastu, adresējot Valsts izglītības satura centram (711. kabinets) Vaļņu ielā 2, Rīgā, LV-1050. 

Pārbaude ar atvieglojumiem tiek uzskatīta par sekmīgi nokārtotu, ja personas valsts valodas prasmes vērtējums katrā prasmē, ko persona kārtojusi, nav mazāks par 60 procentiem no maksimālā punktu skaita. 

Lēmums par pārbaudes rezultātu Valsts pārbaudījumu sistēmā būs pieejams septītajā darba dienā pēc darba veikšanas.  

Lēmumu var saņemt: 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas