E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31679
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai SIA jāmaksā PVN Latvijā par ES iegādātajām precēm

J
jautā:
05. februārī, 2024
Diāna

Ja mazkapitāla SIA, kas nav PVN maksātājs, vēlas iegādāties preces kādā no ES valstīm, tad sadarbības valsts izraksta invoice ar savas valsts PVN. Vai uzņēmumam ir papildus jāmaksā vai tikai tās valsts PVN, ja darījumi kalendārajā gadā nav sasnieguši 10 000 eiro?

A
atbild:
21. februārī, 2024
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošana šajā gadījumā būs atkarīga no iegādāto preču vērtības.

Ja SIA, kas nav reģistrējusies Valsts ieņēmumu dienesta (VID) PVN maksātāju reģistrā, veikto preču iegāžu Eiropas Savienības (ES) teritorijā kopējā vērtība bez nodokļa kārtējā kalendārajā gadā sasniegs vai pārsniegs 10 000 eiro, tai būs jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā. SIA var nereģistrēties, ja pēc vienas preču iegādes ES teritorijā, ar kuru sasniegts vai pārsniegts reģistrācijas slieksnis – 10 000 eiro –, nākamajā kalendārajā gadā nav paredzēts veikt citas preču iegādes ES teritorijā, kuru kopējā vērtība pārsniegtu 10 000 eiro. Neatkarīgi no tā, vai SIA būs jāreģistrējas, vai tā varēs izmantot tiesības nereģistrēties VID PVN maksātāju reģistrā, SIA būs jāaprēķina Latvijas PVN no summas virs 10 000 eiro (bez PVN) un jāiemaksā budžetā.

Savukārt, ja ES teritorijā kārtējā kalendārajā gadā iegādāto preču vērtība nesasniedz 10 000 eiro, par šādām iegādēm Latvijas PVN nav jāaprēķina.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas