E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31380
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja vecāks regulāri kavē uzturlīdzekļu izmaksu

J
jautā:
04. janvārī, 2024
Eva

Labdien! Vecāks katru mēnesi kavē uzturlīdzekļu izmaksu. Dažreiz sanāk, ka par esošo mēnesi neko nesaņemu, savukārt par bērnu ir jāmaksā laikus (pulciņi, ēdināšana). Vai ir iespējams šo situāciju atrisināt? Vecāks maksā uzturlīdzekļus minimālajā apmērā saskaņā ar vienošanos.

A
atbild:
02. februārī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dana Rone, zvērināta advokāte
Santa Galiņa
LV portāls

Zvērināta advokāte Dana Rone paskaidro, ka šādā gadījumā vispirms nepieciešams otram vecākam nosūtīt korektu atgādinājumu par to, ka nepieciešams samaksāt uzturlīdzekļus. Ja ziņa netiek ņemta vērā vai atgādināšana kļūst apgrūtinoša, iespējams celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu. Tiesa spriedumā noteiks termiņu, kad uzturlīdzekļi ir jāmaksā, un, ja tas tiks kavēts, spriedumu varēs nodot tiesu izpildītājam, kurš uzsāks piedziņas darbības.

“Tomēr jāteic, ka šis nav operatīvs risinājums. Piemēram, ja noteikts, ka uzturlīdzekļi jāmaksā līdz katra mēneša piektajam datumam, tad, ja cilvēks šo datumu nokavēs, paies laiks, kamēr tiks uzrakstīts lūgums tiesu izpildītājam veikt piedziņu, kamēr tiesu izpildītājs nosūtīs brīdinājumu parādniekam un parādnieks samaksās. Vienlaikus citas (ātrākas vai automātiskas) iespējas piedzīt maksājumu nepastāv,” norāda D. Rone.

Tāpat pastāv iespēja pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF). Šajā gadījumā uzturlīdzekļi tiks saņemti laikus un regulāri, taču ne tajā apmērā, ko paredz jūsu noslēgtā vienošanās. Proti, tie tiks maksāti saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, kas paredz, ka minimālais uzturlīdzekļu apmērs bērniem līdz septiņu gadu vecumam ir 25% no minimālās mēneša darba algas, bet no septiņu līdz 18 gadu vecumam – 30% no minimālās mēneša darba algas.

2024. gadā minimālās algas apmērs ir 700 eiro. Tas nozīmē, ka minimālais uzturlīdzekļu apmērs katram bērnam līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai ir 175 eiro mēnesī, bet bērnam vecumā no septiņiem līdz 18 gadiem – 210 eiro mēnesī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas