E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31299
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Slimības pabalstu aprēķina no iemaksu objekta, kāds reģistrēts pabalsta piešķiršanas dienā

J
jautā:
20. decembrī, 2023
Anna

Labdien! Šobrīd strādāju nepilnu darba laiku un mēnesī saņemu 570 eiro bruto. Līdz šim darba devējs ir nomaksājis nodokļus tikai par šo summu, un VSAA aprēķinājusi slimības pabalstu (slima bērna kopšanai), par apdrošināšanas iemaksu algu pieņemot 570 eiro. Vai tad, kad darba devējs veiks papildu nodokļu maksājumus (lai sociālais nodoklis atbilstu minimālajai algai), apdrošināšanas iemaksu alga pabalstu aprēķiniem joprojām būs 570 eiro vai tomēr 620 eiro?

A
atbild:
22. decembrī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Zirnīte, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Aprēķinot vidējo apdrošināšanas iemaksu algu (turpmāk – vidējo algu) slimības pabalsta apmēra noteikšanai, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (turpmāk VSAA) ņem vērā minimālo obligāto iemaksu objektu, kāds aprēķināts un reģistrēts dienā, kad slimības pabalsts tiek piešķirts. Tas nozīmē: ja 12 kalendāra mēnešu periodā, par kuru jāaprēķina vidējā alga, būs jau aprēķinātas un reģistrētas valsts sociālās apdrošināšanas minimālās obligātās iemaksas (turpmāk – minimālās obligātās iemaksas), tad VSAA tās ņems vērā slimības pabalsta aprēķināšanai.

Ja pabalsta piešķiršanas dienā vēl nav pienācis termiņš, kad VSAA par noteikto ceturksni ir jāaprēķina minimālās obligātās iemaksas, tad pabalstus aprēķina no informācijas, kāda tā ir reģistrēta Sociālās apdrošināšanas informācijas sistēmā pakalpojumu piešķiršanas dienā.

Gadījumos, kad periodā, par kuru tika aprēķināta vidējā alga, pēc noteikta laika tiek aprēķinātas un reģistrētas minimālās obligātās iemaksas (jo ir pienācis normatīvajos aktos noteiktais termiņš to aprēķināšanai), piešķirtos pabalstus, tostarp slimības pabalstus, nepārrēķina (likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 20.4  panta divpadsmitā daļa).

Uzziņai

1. Ja darba ņēmējam algotā darbā gūtais ienākums ceturksnī nesasniedz Ministru kabineta noteikto minimālo iemaksu objektu (2023. gadā – 1860 eiro ceturksnī (620 eiro mēnesī), 2024. gadā – 2100 eiro ceturksnī (700 eiro mēnesī), tad VSAA atbilstoši likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 20.4 pantam aprēķina valsts sociālās apdrošināšanas minimālās obligātās iemaksas (minimālās obligātās iemaksas), kas darba devējam papildus ir jāsamaksā.

2. Minimālo obligāto iemaksu aprēķinu, kas darba devējam un pašnodarbinātajam ir jāpiemaksā līdz minimālajam iemaksu objektam, VSAA veic par katru ceturksni. Aprēķins tiek veikts triju mēnešu laikā pēc ceturkšņa beigām:

  • par 1. ceturksni (janvāri, februāru, martu) – līdz 20. jūnijam,
  • par 2. ceturksni (aprīli, maiju, jūniju) - līdz 20. septembrim,
  • par 3. ceturksni (jūliju, augustu, septembri) – līdz 20. decembrim,
  • par 4. ceturksni (oktobri, novembri, decembri) – līdz 20. martam.

3. Darba ņēmējam vidējo algu slimības pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina no iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāros mēnešus pirms mēneša, kurā iestājusies saslimšana (pirmā darbnespējas diena). To nosaka likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 31. pants.

Iemaksu algu summā ieskaita arī minimālās iemaksas, ja tādas ir aprēķinātās un reģistrētās slimības pabalsta piešķiršanas dienā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas