E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31279
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Satiksme

Bonus Malus klases izmaiņas

J
jautā:
18. decembrī, 2023
Alda

Vai Bonus Malus klase ir “6”, ja personai 22 gadus ir transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, bet jau septiņus gadus uz viņas vārda nav reģistrēts ne auto, ne OCTA polise? 

A
atbild:
12. janvārī, 2024
Signe Laizāne
LV portāls

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma obligātās apdrošināšanas objekts ir transportlīdzekļa īpašnieks. Tādēļ Bonus Malus klase tiek rēķināta atbilstoši katra īpašnieka apdrošināšanas vēsturei un netiek ņemts vērā, kas ir faktiskais apdrošināšanas prēmijas maksātājs vai persona, kura piedalās ceļu satiksmē ar citas personas īpašumā esošu transportlīdzekli.

Aprēķinātā Bonus Malus klase ir spēkā vienu gadu (tiek rēķināta no attiecīgā gada 1. septembra līdz nākamā gada 31. augustam) un tiek pārskatīta katra gada 15. septembrī. Lai transportlīdzekļa īpašnieks nokļūtu nākamajā Bonus Malus klasē, viņam apdrošināšanas periodā (gada laikā) jābūt apdrošinātam vismaz 275 dienas un iepriekšējos 11 periodos nedrīkst būt iestājušies apdrošināšanas gadījumi, kā arī šo periodu laikā nevienā no tiem atsevišķi nevar būt mazāk par 275 apdrošināšanas dienām.

Sestā Bonus Malus klase tiek piešķirta tiem transportlīdzekļu vadītājiem, kuri OCTA polisi iegādājas pirmo reizi, proti, kad iegādājas jaunu automašīnu.

Līdz ar to jūsu minētajā gadījumā Bonus Malus klase šai personai saglabāsies tāda, kāda tā bija pirms septiņiem gadiem. Savu Bonus Malus klasi varat pārbaudīt arī LTAB mājaslapā šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas