E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31113
Lasīšanai: 4 minūtes

Kas nepieciešams pedagoga privātprakses uzsākšanai

J
jautā:
03. decembrī, 2023
Ivars

Man ir LU Fizikas un matemātikas fakultātē iegūta augstākā izglītība un izglītība publiskajās tiesībās – jurista kvalifikācija. Es vēlētos nodarboties ar matemātikas pasniegšanu mājas apstākļos 5.–12. klasei (privātpraksē). Kas man ir nepieciešams, lai es varētu nodarboties ar matemātikas pasniegšanu? Cik es saprotu, tad privātprakses uzsākšanai ir vajadzīgs sertifikāts, kā arī jālicencē attiecīgā izglītības programma pašvaldībā. Man nav skaidrs, ko nozīmē “vai apgūta pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programma, iegūstot sertifikātu pedagoģijā”. Vai tā ir pabeigta pedagoģiskā augstskola? Ko sevī ietver “jālicencē attiecīgā izglītības programma pašvaldībā”? Ko sevī ietver “vai apgūta pedagogu profesionālās kompetences pilnveides programma, iegūstot sertifikātu pedagoģijā”?

A
atbild:
20. decembrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Kārtību privātprakses sertifikāta izsniegšanai nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 682 “Kārtība, kādā izsniedz sertifikātu pedagoga privātprakses uzsākšanai, pagarina tā derīguma termiņu vai anulē to”. Lai nodarbotos ar privātpraksi (īstenotu izstrādāto autorprogrammu), pedagogam jāsaņem privātprakses sertifikāts Izglītības kvalitātes valsts dienestā.

Sertifikāts tiek izsniegts uz trim gadiem ar iespēju to pagarināt.

Pēc privātprakses sertifikāta saņemšanas jāiegūst licence programmas īstenošanai (pašvaldībā, kurā programma tiek realizēta).

Ņemot vērā, ka pedagoga privātprakse ir saimnieciskā darbība, kuras rezultātā tiek saņemti ienākumi, pedagogam privātprakses veikšanai un samaksas saņemšanai ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā, piemēram, kā saimnieciskās darbības veicējam, lai no gūtajiem ienākumiem maksātu valstī noteiktos nodokļus.

Detalizētāku informāciju par privātprakses pedagoga sertifikāta saņemšanu skat. šeit.

Lai varētu sniegt privātprakses pedagoga pakalpojumus, nav obligāti nepieciešama augstākā pedagoģiskā izglītība.  Noprotams, ka jūs pretendējat uz interešu izglītības programmas īstenošanu. Šajā gadījumā jūsu izglītībai un profesionālajai kvalifikācijai jāatbilst Ministru kabineta noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 6. punktā noteiktajām prasībām. Tātad papildus augstākajai izglītībai jāapgūst profesionālās kompetences pilnveides programma, kuras apjoms ir vismaz 72 stundas un pēc kuras apguves pedagogs iegūst sertifikātu pedagoģijā. Ja augstākās izglītības studiju programmas ietvaros apgūta ar pedagoģiju vai mācību priekšmeta metodiku saistīta studiju programmas daļa vismaz divu kredītpunktu jeb vismaz 72 stundu apjomā, tad profesionālās kompetences pilnveides programmas apguve nav nepieciešama, tomēr šādā gadījumā jums papildus jāiesniedz arī diploma pielikuma kopija.

Pēc pedagoga privātprakses sertifikāta saņemšanas pašvaldībā, kurā notiek pedagoģiskā darbība vai kurā dzīvo pedagogs, ir jāsaņem licence interešu izglītības programmas īstenošanai (jālicencē atbilstošā izglītības programma). Šādas licences izsniegšanas kārtību nosaka pašvaldības, tātad nosacījumi var nedaudz atšķirties. Tādēļ ieteicams interesēties atbilstošās pašvaldības izglītības pārvaldes iestādē (licencēšanas prasības var sameklēt arī internetā).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas