E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31004
Lasīšanai: 3 minūtes

Sociālā apdrošināšanas sistēma Latvijā

J
jautā:
16. novembrī, 2023
G.

Labdien! Dzirdēju, ka citās Eiropas valstīs seniori (no 50 gadu vecuma) ir vairāk pasargāti no tā, ka var zaudēt darbu vecuma dēļ. Piemēram, ja darba devējs pieņem darbā pirmspensijas vecuma darbinieku un pēc kāda laika viņu atlaiž, tad darba devējam par šo darbinieku jāmaksā sociālais nodoklis līdz darbinieka pensijas vecumam. Vai Latvijā nav līdzīgs likums? Vai pastāv sociālā aizsardzība darbiniekiem pēc 50 (vai vairāk) gadu vecuma?

A
atbild:
28. novembrī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Vita Cinīte, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Sociālā apdrošināšanas sistēma Latvijā neparedz atsevišķu sociālo aizsardzību cilvēkiem, kuri sasnieguši 50 gadu vecumu.

Par katru darba ņēmēju darba devējam ir pienākums veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). VSAOI ir ar likumu noteikts obligāts maksājums speciālā budžeta kontā, kas dod tiesības sociāli apdrošinātai personai saņemt likumā noteiktos sociālās apdrošināšanas pakalpojumus.

Sociālā apdrošināšana ir valsts sociālās drošības sistēmas sastāvdaļa.

Personām, par kurām tiek veiktas VSAOI no darba ienākumiem, ir tiesības saņemt attiecīgus sociālās apdrošināšanas pakalpojumus, kurus aprēķina, ņemot vērā veiktās sociālās iemaksas.

Likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredz sešus sociālās apdrošināšanas veidus, kuros apdrošinātais saņem labumu (maksājumu) atbilstoši veiktajām sociālajām iemaksām:

  • pensiju apdrošināšana;
  • apdrošināšana pret bezdarbu;
  • apdrošināšana pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām;
  • invaliditātes apdrošināšana;
  • maternitātes un slimības apdrošināšana;
  • vecāku apdrošināšana.

Dzīvē ir vairākas situācijas, kad cilvēks objektīvu apstākļu dēļ zaudē ienākumus, tāpēc jāizmanto sociālās apdrošināšanas pabalsti. Ja persona zaudē darbu, viņai ir tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu, ja izpildās vispārējie nosacījumi par tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu. 

Par personu, kura sasniegusi vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kurai ir piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi), netiek veiktas VSAOI bezdarba gadījumam. Tas nozīmē, ka šādai personai, pārtraucot darba attiecības, nebūs tiesību uz bezdarbnieka pabalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas