E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30707
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
7
7

Pircējam nav saistošs zemesgrāmatā neierakstīts nomas līgums

J
jautā:
13. oktobrī, 2023
Noma

Vēlos pirkt īpašumu izsolē, bet izsoles rīkotājs nav norādījis informāciju, ka īpašums ir iznomāts. Par to uzzināju pagastā. Kad sazinājos ar izsoles rīkotāju, viņš sacīja, ka informācija esot pieejama, bet nomas līgums neattiecas uz šo, jo neesot reģistrēts zemesgrāmatā. Tad nesaprotu, vai, nopērkot šādu īpašumu, man kā jaunajam īpašniekam būs spēkā zemes nomas līgums, kas nav reģistrēts zemesgrāmatā, bet ir reģistrēts pagastā. Vai ir tomēr kādi izņēmuma gadījumi? Pats nomāju zemi, bet nomas līgums arī ir reģistrēts tikai pagastā. Vai tam obligāti jābūt reģistrētam zemesgrāmatā? Paldies!

A
atbild:
17. oktobrī, 2023
Pauls Vasks
jurists

Civilprocesa likuma 600. panta otrā daļa paredz, ka, vēršot piedziņu uz nekustamo īpašumu, tiesu izpildītājs iesniedz rajona (pilsētas) tiesai nostiprinājuma lūgumu par piedziņas atzīmes ierakstīšanu. Savukārt šī likuma 601. panta trešā daļa papildina, ka to līgumu spēks, kurus par nekustamo īpašumu parādnieks noslēdzis, pirms zemesgrāmatā ierakstīta piedziņas atzīme, nosakāms kā attiecībā uz pusēm, kas piedalījušās šajos līgumos, tā arī attiecībā uz nekustamā īpašuma pircēju izsolē, saskaņā ar Civillikumu.

Civillikuma 2126. pants paredz – ierakstot nomas vai īres līgumu zemesgrāmatā, nomnieks vai īrnieks iegūst lietu tiesību, kas ir spēkā arī pret trešajām personām. Tādējādi, pērkot nekustamo īpašumu, tajā skaitā izsolē, ieguvējam nav saistošs zemesgrāmatā neierakstīts nomas līgums.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas