E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30404
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Pretrunas likumā “Par amatniecību”

J
jautā:
08. septembrī, 2023
Uldis Zvans

Labdien! Kur būtu jāvēršas ar ierosinājumu sakārtot, izlabot likumu, kurš ir divdomīgs un pārprotams (nav viennozīmīgs)? Tas ir likums “Par amatniecību”, kura tekstā vārds “amatnieks” vienlaikus tiek izmantots divās dažādās nozīmēs. Pants skan šādi: “Izšķir šādus amatnieka kvalifikācijas līmeņus: 1) amata zellis; 2) amatnieks; 3) amata meistars; 4) akadēmiski izglītots amata meistars.” Tātad “amatnieks” vienlaikus ir gan vispārinātais jēdziens, gan pats sevi iekļauj kā klasifikācijas līmeni. Un turpinājumā arī nekādi netiek norādīts skaidrojums par šo klasifikācijas līmeni (par pārējiem ir skaidrojums).

A
atbild:
22. septembrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls
Latvijas Amatniecības kamera
Diāna Karaša, prezidente

Likuma “Par amatniecību” 11. pantā “Amatnieka kvalifikācija” ir noteikti šādi amatnieka kvalifikācijas līmeņi: 1) amata zellis; 2) amatnieks; 3) amata meistars; 4) akadēmiski izglītots amata meistars. No minētā panta teksta tiešām izriet loģiska neatbilstība, t. i., ka amatnieks ir viens no amatnieka kvalifikācijas līmeņiem.

Likumā nav dots vispārīgāka termina “amatnieks” skaidrojums, kāds būtu nepieciešams. Vienīgā netiešā norāde uz tā izpratni rodama likuma 1. pantā, kura norma noteic, ka par nodarbošanos ar amatniecību šā likuma izpratnē uzskatāma ikvienas personas profesionāla darbība, pieņemot pasūtījumus vai izpildot darbus amatos, kuru sarakstu apstiprina Ministru kabinets. Šāds visai plašs amatu saraksts dots Ministru kabineta noteikumos Nr. 762 “Noteikumi par amatiem, kuros personas profesionālā darbība ir uzskatāma par amatniecību”.

Latvijas amatniecības kamera (LAK) par minētā likuma 11. pantā norādīto kvalifikāciju “amatnieks” paskaidro, ka šai kvalifikācijai atbilstošais dokuments, ko izsniedz LAK, ir amatnieka karte. Skaidrojums lasāms likuma 12. pantā: “Amatnieka karte ir amatnieka kvalifikāciju apliecinošs dokuments, kuru uz noteiktu termiņu izsniedz Latvijas Amatniecības kamera. Amatnieka karti izsniedz, pamatojoties uz prasmju novērtējumu un uzrādītajiem apgūtos amatniecības procesus apliecinošiem dokumentiem.”

Precizēts skaidrojums sniegts LAK dokumentā “Kvalifikācijas iegūšana amatniecībā”: “Amatnieka karte – dokuments, kas apliecina amatnieka amata prasmes noteiktā amata daļā un kuru izsniedz uz laiku.” Atšķirībā no, piemēram, amata zeļļa diploma, kas apliecina personas spēju patstāvīgi veikt profesionālo darbību konkrētā amatā, amatnieka karte apliecina tikai amata prasmes, turklāt vien noteiktā amata daļā.

Likums ir pieņemts 1993. gadā ar atsevišķiem grozījumiem 2008. gadā, tādēļ saprotams, ka tas nav juridiski precīzs atbilstoši mūsdienu izpratnei. Tomēr no kopējā konteksta jēga ir pietiekami skaidri nolasāma. Ja jūs uzskatāt, ka likumā ir nepieciešami grozījumi, tostarp tādi, kas precīzi noteiktu lietoto terminu saturu, tad ieteicams savas ierosmes iesniegt Latvijas Republikas Saeimas deputātiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 267 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas