E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30078
Lasīšanai: 3 minūtes

Mājas pārvaldnieka tiesības

J
jautā:
02. augustā, 2023
Inga

Vai komunālais uzņēmums, kas ir arī mājas apsaimniekotājs, slēdzot ar dzīvokļa īpašnieku līgumu par apsaimniekošanu, drīkst pieprasīt uzskaitīt personas, kuras tur dzīvo (ne tikai pēc skaita, bet arī visiem personas datiem (vārds, uzvārds, personas kods utt.))?

A
atbild:
14. augustā, 2023

Daudzdzīvokļu mājas pārvaldīšanu dzīvokļu īpašnieku kopība uztic pārvaldniekam, slēdzot ar to rakstisku līgumu Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 10. panta otrās daļas izpratnē. Šī likuma 8. pantā ir noteikts informācijas apjoms, kas reģistrējams “Mājas lietas” ietvaros, un šajā pantā nav minēta personu uzskaite, kas dzīvo vai īslaicīgi uzturas kādā konkrētā dzīvokļa īpašumā.

Savukārt lēmumu pieņemšanas kārtība dzīvojamās mājas pārvaldīšanas kontekstā ir noteikta Dzīvokļa īpašuma likumā. Dzīvokļa īpašuma likuma 20.1 pants nosaka dzīvokļu īpašnieku (kā fizisko personu) datu apstrādes apjomu, veicot īpašuma pārvaldības darbības. Minētais pants nosaka: “Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas procesā nepieciešamie dzīvokļu īpašnieku dati ir dzīvokļa īpašnieku identificējošie dati (fiziskajai personai – vārds, uzvārds, personas kods; juridiskajai personai – nosaukums, reģistrācijas numurs), kā arī dati par dzīvokļa īpašniekam piederošā dzīvokļa īpašuma atsevišķā īpašuma adresi un domājamām daļām un kadastra numuru.  Būvniecības informācijas sistēmā tie tiek nodrošināti bez maksas, izmantojot valsts informācijas sistēmas.”

Ne Dzīvokļa īpašuma likums, ne Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums neparedz pārvaldniekam tiesības un pienākumu uzskaitīt vai apstrādāt to personu datus, kuras nav identificējamas kā īpašnieki, līdz ar to jautājumā minētā datu apstrāde ir atzīstama par prettiesisku Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 izpratnē.

Turpretī, ja šādu personu uzskaite ir saistīta ar komunālo pakalpojumu maksas aprēķināšanu (piemēram, atkritumu izvešanu), par ko dzīvokļu īpašnieku kopība ir vienojusies (pieņēmusi attiecīgu lēmumu), šī lēmuma izpildei pārvaldniekam nav nepieciešami atsevišķos dzīvokļu īpašumos dzīvojošo personu dati (vārds, uzvārds, personas kods). Šī mērķa sasniegšanai ir pietiekami ar personu skaitu.

Ņemot vērā minēto, pārvaldnieka darbības ir atzīstamas par Vispārīgajai datu aizsardzības regulai 2016/679 neatbilstošām.

Ja pārvaldnieks turpina uzstāt, ka ir nepieciešama šādu personas datu apstrāde (pieprasa attiecīgos datus iesniegt), jums kā dzīvokļa īpašniekam ir tiesības atteikt konkrēto datu izsniegšanu vai arī, ja dati jau ir iesniegti, pieprasīt tos nekavējoties dzēst. Ja pārvaldnieks nereaģē uz jūsu pieprasījumu, jums ir tiesības vērsties Datu valsts inspekcijā ar sūdzību par pārziņa (pārvaldnieka) prettiesisko rīcību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 218 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas