E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29495
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Mazākumtautību interešu izglītības programmas īstenošana

J
jautā:
21. maijā, 2023
Jeļena

Ar 2023. gada 1. septembri pašvaldības pirmsskolās mazākumtautību izglītojamiem jānodrošina mazākumtautību valodas un kultūrvēstures interešu izglītības programmas apguve (atbilstoši Izglītības likuma 47.3 pantam). Kā tiks noskaidrots, kādiem izglītojamiem pirmsskolā ir tiesības uz šādu interešu izglītības programmu? Cik daudz izglītojamo nepieciešams, lai tarificētu pedagogu uz pilnu likmi 30 st. nedēļā?

A
atbild:
01. jūnijā, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls
Valsts izglītības satura centrs
Liene Bērziņa, Administratīvā un nodrošinājuma departamenta Komunikācijas nodaļas vadītāja

Izglītības likuma 47.3 pantā “Mazākumtautību valodas un kultūrvēstures interešu izglītības programmas” noteikts:

“Pašvaldība nodrošina iespēju mazākumtautību izglītojamiem, kuri tās administratīvajā teritorijā esošajās vispārējās izglītības iestādēs apgūst pirmsskolas izglītības programmu vai pamatizglītības programmu, bez maksas apgūt arī mazākumtautību izglītības saturu mazākumtautību valodas un kultūrvēstures interešu izglītības programmās. Lai nodrošinātu mazākumtautību izglītojamiem iespēju apgūt šīs programmas, pašvaldība var deleģēt šādu programmu īstenošanu privātpersonai.” Tātad atbildīga par atbilstošās interešu izglītības programmas īstenošanu ir pašvaldība.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 382 “Interešu izglītības programmu finansēšanas kārtība” 10. punkts noteic, ka pašvaldība izveido komisiju programmu izvērtēšanai un mērķdotācijas sadalei. Minimālo izglītojamo skaitu programmas īstenošanai izglītības iestādē arī nosaka pašvaldība, ņemot vērā pieprasījumu pēc programmas īstenošanas.

Mazākumtautību valodas un kultūrvēstures interešu izglītības programmu pirmsskolā ir tiesības apgūt visiem bērniem, kuri to vēlas.

Nav noteikts konkrēts bērnu skaits pirmsskolā, lai izglītības iestāde varētu īstenot mazākumtautību valodas un kultūrvēstures interešu izglītības programmas apguvi. Lai īstenotu interešu izglītības programmu, nodrošinot mazākumtautības valodas un kultūrvēstures apguvi, plānots noteikt interešu izglītības pedagogu darba samaksu pirmsskolas izglītības programmā 3 stundu apjomā nedēļā. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas