E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29435
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Satiksme
2
9
2
9

Transportlīdzekļa tehniskā stāvokla kontrole uz ceļa

J
jautā:
16. maijā, 2023
Kristīne

Labdien! Pēdējā laikā ļoti bieži izskan ziņas, ka CSDD kopā ar Valsts policiju veic akcijas, kas saistītas ar automašīnu tehniskā stāvokļa pārbaudi uz ceļiem. Mēģināju atrast tam pamatojumu, bet diemžēl neko skaidri neatradu, izņemot to, ka tas attiecas tikai uz komercpārvadātājiem. Uz kādu normatīvo aktu pamata ir tiesības veikt pārbaudi vieglajām automašīnām? Vai autovadītājam ir tiesības atteikties to darīt (piemēram, ja viņš ļoti steidzas)? Kāds var būt sods par nepakļaušanos? Vai varu vienoties atbraukt citā laikā uz CSDD? Paldies.

A
atbild:
31. maijā, 2023

Minēto jomu reglamentē Ministru kabineta 2017. gada 30. maija noteikumi Nr. 295 “Noteikumi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļa”. Saskaņā ar šo noteikumu 10. punktu, veicot transportlīdzekļa un tā aprīkojuma tehnisko kontroli vai tehnisko kontroli uz ceļa, tiek pārbaudīta tehniskā stāvokļa atbilstība šo noteikumu 1. pielikumā minētajām prasībām. Inspektors novērtē konstatētos trūkumus vai bojājumus un atkarībā no to ietekmes uz satiksmes drošību un vidi piešķir tiem kādu no šādiem vērtējumiem:

10.1. sīks trūkums vai bojājums, kas būtiski neietekmē transportlīdzekļa drošību vai ietekmi uz vidi, un citas sīkas neatbilstības – 1. vērtējums;

10.2. būtisks trūkums vai bojājums, kas var ietekmēt transportlīdzekļa drošību, pasliktināt ietekmi uz vidi vai apdraudēt pārējos satiksmes dalībniekus, vai citas nozīmīgākas neatbilstības – 2. vērtējums;

10.3. bīstams trūkums vai bojājums, kas tieši un tūlītēji apdraud ceļu satiksmes drošību vai ietekmē vidi un kā dēļ aizliegts transportlīdzekli izmantot uz koplietošanas ceļiem, – 3. vērtējums.

Tādējādi tehniskā stāvokļa kontroles pasākumi tiek veikti ar mērķi uzlabot satiksmes drošību un identificēt transportlīdzekļa neatbilstības normatīvo aktu prasībām, šādas pārbaudes veicamas nekavējoties, un tās nevar “atlikt” uz vadītājam ērtāku laiku.

Vadītāja atteikšanās no transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa pārbaudes uz vietas tiks uzskatīta par nepakļaušanos likumīgām valsts varas amatpersonas prasībām. Atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 41. pantam ceļu satiksmi regulē un uzrauga policijas darbinieki un citas likumos un normatīvajos aktos tam pilnvarotas personas. Policijas darbinieka vispārējās tiesības ir noteiktas likuma “Par policiju” 12. pantā.

Likuma “Par policiju” 12. panta pirmās daļas 2. punkts paredz, ka policijas darbiniekam, pildot viņam uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, ir tiesības pārbaudīt personām, kuras tiek turētas aizdomās par likumpārkāpumu izdarīšanu, personību apliecinošos dokumentus, kā arī citus dokumentus, kas vajadzīgi to tiesību normu ievērošanas pārbaudei, kuru izpildes kontrole un uzraudzība uzdota policijai.

Tāpat minētā panta pirmās daļas 18. un 20. punkts paredz, ka policijas darbiniekam, pildot sev uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, ir tiesības:

  • apturēt transportlīdzekli un izdarīt tā apskati (izņemot diplomātisko un konsulāro pārstāvju transportlīdzekļus), lai aizturētu meklēšanā izsludinātas personas un transportlīdzekļus vai atklātu transportlīdzekļu vadītājus, kuri izdara likumpārkāpumus ceļu satiksmes un autopārvadājumu jomā, pēc Valsts policijas vai teritoriālās policijas pārvaldes priekšnieka norādījuma plānotu pasākumu izpildes laikā;
  • apturēt transportlīdzekli un izdarīt tā apskati, ja ir pamats domāt, ka transportlīdzekļa vadītājs pārkāpis ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu prasības vai transportlīdzeklis tiek izmantots likumpārkāpuma izdarīšanā.

Administratīvo sodu likums par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā paredz, ka par amatpersonas likumīgo prasību nepildīšanu vai amatpersonas darbības traucēšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai – no četrpadsmit līdz divtūkstoš astoņsimt naudas soda vienībām.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas