E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29281
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Tiesības iepazīties ar lietas materiāliem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. aprīlī, 2023
Marta

Labdien! Vai ir iespējams elektroniski saņemt krimināllietas materiālus? Vai ir likums, kas to paredz? Nomira pilngadīgs bērns, un es neesmu saņēmusi nekādu informāciju, gribētu iepazīties ar lietas materiāliem, taču lietas virzītājs atsakās tos atsūtīt, apgalvo, ka ar tiem var iepazīties tikai klātienē, bet es atrodos ārzemēs. Gribētu redzēt vismaz eksperta atzinumu. Lūdzu, palīdziet! Jau iepriekš pateicos!

A
atbild:
28. aprīlī, 2023

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 451. panta pirmo daļu apsūdzētais, viņa aizstāvis, juridiskās personas pārstāvis, prokurors, cietušais un viņa pārstāvis drīkst iepazīties ar materiāliem, kas papildus pievienoti krimināllietai pēc tās saņemšanas tiesā, izdarīt no tiem izrakstus, norakstus un lūgt izgatavot to lietas materiālu kopijas, kuri aizskar šīs personas intereses un tiesības, izņemot likumā paredzētos gadījumus, bet, pastāvot objektīvai nepieciešamībai, drīkst iepazīties ar visiem krimināllietas materiāliem un lūgt izgatavot to lietas materiālu kopijas, kuri aizskar šīs personas intereses un tiesības. Ja, pabeidzot pirmstiesas kriminālprocesu, persona ir atteikusies iepazīties ar lietas materiāliem vai saņemt šo materiālu kopijas, tas var būt par pamatu lūguma noraidīšanai.

Lai precīzāk atbildētu uz konkrēto jautājumu par iepazīšanos ar lietas materiāliem un tās apstākļiem, būtu nepieciešams detalizētāks situācijas izklāsts.

Kriminālprocesa likuma 317.1 pants nosaka lietvedību elektroniskajā krimināllietā. Minētā panta trešās daļas 2. punkts paredz satura lasīšanu elektroniski.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas