E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29039
Lasīšanai: 5 minūtes
4
4

Kā rēķina maternitātes un vecāku pabalstu, ja vidējās iemaksu algas noteikšanas perioda daļā nav strādāts

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2023
Anastasija

Labdien! Vēlējos pajautāt par ikmēneša vecāku pabalstu. Bērna kopšanas atvaļinājumā došos es (māte), vīrs strādās. Stājos grūtniecības uzskaitē līdz 12. grūtniecības nedēļai. BKA jāiet jūlija pirmajās dienās, vēl līdz jūlija algai. Strādāju no oktobra pirmās dienas. Sanāk, ka esmu saņēmusi algu novembrī, decembrī, janvārī, februārī, martā, aprīlī (maijs un jūnijs neskaitās), kopā 6 algas līdz BKA, kuras ņem vērā. Par pārējiem 6 mēnešiem ņem vērā valstī noteikto vidējo algu. Nekur nevaru atrast informāciju, kāda ir vidējā valstī pieņemtā mēnešalga. Gribam saprast, kāda aptuveni varētu būt summa, lai rēķinātos ar izmaksām. Vai tiek ņemta vērā jūlijā saņemtā alga par jūniju, ja dekrēts sākas no 06.07., bet algas diena ir 10.07. (tad alga par maiju vēl tiktu skaitīta pie vidējās algas pirms iešanas BKA, un kopā būtu 7 algas)? Paldies!

A
atbild:
25. aprīlī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

No jautātā saprotams, ka darba tiesiskās attiecības esat uzsākusi 01.10.2022. un grūtniecības atvaļinājumā (tiks izsniegta darbnespējas lapa B) dosieties 2023. gada jūlijā, un vēlaties zināt, kā tiks aprēķināta maternitātes pabalsta vidējā apdrošināšanas iemaksu alga.

Tiesības uz maternitātes pabalstu ir māmiņām, kuras ir sociāli apdrošinātas un par kurām ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) maternitātes apdrošināšanai ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums, vai veiktas ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Sociālās apdrošināšanas kvalifikācijā visiem prasītajiem mēnešiem (trim vai sešiem) nav jābūt tieši pirms pabalsta pieprasīšanas. Tomēr ir svarīgs sociāli apdrošinātas personas statuss brīdī, kad iestājas apdrošināšanas gadījums.

Maternitātes pabalstam apdrošināšanas gadījuma iestāšanās diena ir grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena.

Maternitātes pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa saistībā ar grūtniecību).

Tātad jūsu gadījumā vidējā apdrošināšanas iemaksu alga maternitātes pabalstam tiks aprēķināta par 12 kalendāro mēnešu periodu no 01.05.2022. līdz 30.04.2023.

Ja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas 12 kalendāro mēnešu perioda daļā iemaksu alga nav bijusi, jo neesat reģistrēta kā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēja (darba ņēmēja vai pašnodarbinātā), tad, aprēķinot maternitātes pabalstu, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu par minēto periodu noteiks 70 procentu apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, proti, 2023. gadā tiek piemēroti 70% no 2021. gadam noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī – 747,26 eiro mēnesī (70% no 1067,51 eiro).

Tas nozīmē, ka par periodu no 01.05.2022. līdz 30.09.2022. jums tiks piemērota valstī noteiktā mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu alga 747,26 eiro mēnesī un par periodu no 01.10.2022. līdz 30.04.2023. tiks piemērota darba devēja veiktā apdrošināšanas iemaksu alga.

Ja topošajai māmiņai ir piešķirts maternitātes pabalsts, viņai par to pašu jaundzimušo ir tiesības saņemt arī vecāku pabalstu.

Vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis pabalsts tiek piešķirts. Vidējo iemaksu algu vecāku pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi kā maternitātes pabalstam.

Ja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas 12 kalendāro mēnešu perioda daļā iemaksu alga nav bijusi, jo neesat reģistrēta kā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēja (darba ņēmēja vai pašnodarbinātā), tad, aprēķinot vecāku pabalstu, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu par minēto periodu noteiks 40 procentu apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, proti, 2023. gadā tiek piemēroti 40% no 2021. gadam noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī – 427,01 eiro mēnesī (40% no 1067,51 eiro).

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas