E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28384
Lasīšanai: 2 minūtes
9
9

Pēc pilngadības sasniegšanas vecāks maksā uzturlīdzekļus pašam bērnam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2023
Pēteris

Labdien! Mans jautājums ir par uzturlīdzekļiem bērnam pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas. Bērns mācās vidējās izglītības profesionālajā mācību iestādē (tehnikumā). Ar bērna māti dzīvojam šķirti, bērns dzīvo pie mātes. Līdz bērna pilngadības sasniegšanai uzturlīdzekļus pārskaitīju uz bērna mātes norēķinu kontu bankā, par ko mums privātā kārtā bija noslēgta vienošanās. Vai pareizi saprotu, ka pēc 18 gadu sasniegšanas uzturlīdzekļi man jāpārskaita uz bērna personīgo bankas kontu? P.S. Par uzturlīdzekļu maksāšanas nepieciešamību šaubu nav, jo bērns sevi vēl nevar patstāvīgi apgādāt, algotu darbu nestrādā. Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
10. februārī, 2023

Civillikuma 179. panta pirmā daļa nosaka, ka vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Līdz bērna pilngadībai vecāks pārskaita uzturlīdzekļus vecākam, ar kuru bērns dzīvo. Savukārt pēc bērna pilngadības sasniegšanas vecāks uzturlīdzekļus pārskaita pašam bērnam, tostarp, ja pilngadīgais bērns turpina dzīvot kopā ar vecāku.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas