E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28379
Lasīšanai: 3 minūtes

Piespiedu dalītā īpašuma attiecības ir iespējams izbeigt, pusēm vienojoties

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2023
Evija

Labdien! Šobrīd ir stājies spēkā Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums. Vai tas paredz tikai daudzdzīvokļu māju īpašnieku tiesības izpirkt zemi? Kur tiek regulētas viendzīvokļa māju īpašnieku tiesības? Vai tas ir uzskatāms par “robu” likumā, vai tomēr pastāv saprātīgs pamatojums šādai nošķiršanai?

A
atbild:
08. februārī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 1. panta 1. punktu daudzdzīvokļu māja ir dzīvojamā māja, kurā saskaņā ar mājas inventarizācijas plānu ir vairāk nekā viens dzīvoklis, mākslinieka darbnīca vai neapdzīvojamā telpa, kā arī mājai funkcionāli piederīgās palīgēkas un būves.

Līdz ar to Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likuma izpratnē daudzdzīvokļu dzīvojamā māja sastāv no vismaz diviem dzīvokļa īpašumiem, ir privatizēta saskaņā ar likumu “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”, likumu “Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju” vai likumu “Par kooperatīvo dzīvokļu privatizāciju”, ir patstāvīgs īpašuma objekts, ir sadalīta dzīvokļu īpašumos un atrodas uz citai personai piederošas zemes saskaņā ar likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 14. panta 1.–4. punktu.

Likuma mērķis ir dot iespēju tieši daudzdzīvokļu māju īpašniekiem nonākt pie vienota īpašuma un izbeigt piespiedu dalītā īpašuma attiecības.

Tieslietu ministrija iepriekš jau ir norādījusi, ka speciālais regulējums piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanai izstrādāts attiecībā uz privatizētām daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājām, ņemot vērā šajos gadījumos iesaistīto personu daudzumu, līdz ar to apgrūtinātu vai pat neiespējamu iesaistīto pušu savstarpēju vienošanos.

Savukārt pārējos gadījumos piespiedu dalītā īpašuma attiecības šobrīd ir iespējams izbeigt, pusēm par to attiecīgi vienojoties. Tāpat piespiedu dalītā īpašuma tiesisko attiecību ietvaros pusēm ir noteiktas arī savstarpējas pirmpirkuma tiesības uz otru dalītajā īpašumā esošo objektu, ja tas tiek atsavināts trešajai personai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas