E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28223
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Ar nodokli neapliek dāvinājumu no tuviem radiniekiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. decembrī, 2022
Anna

Labdien! Man ar tēvu iedzīvotāju reģistrā nav oficiāli reģistrēta radniecība. Civillikuma izpratnē neesam radinieki. Viņš man regulāri dāvina naudu, summas parasti nav pārsniegušas 1425 eiro gadā. Šogad viņš ir uzdāvinājis 2300 eiro, tostarp uz manu kontu pārskaitīja 1000 eiro dāvinājumu mazbērniem, maniem nepilngadīgajiem dēliem. Faktiski dāvinājums man sanāca 1300 eiro un katram no dēliem – 500 eiro. Vai man ir tiesības nemaksāt nodokli, jo dāvinājums katrai personai nepārsniedz 1425 eiro, lai gan kopējā summa ir ienākusi manā kontā? Vai man tas ir jānorāda savā deklarācijā?

A
atbild:
16. janvārī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek dāvanas no fiziskajām personām, ja ar dāvinātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē.

Saņemot dāvanu no cilvēka (kurš nav tuvs radinieks), ar nodokli neapliek dāvanas līdz 1425 eiro no viena dāvinātāja – fiziskās personas – kalendāra gada laikā.

Civillikuma 158. panta pirmā daļa noteic, ka prasību paternitātes noteikšanai tiesā var iesniegt bērna māte vai bērna aizbildnis, bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas, kā arī persona, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas