E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28222
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Kā sadala mantojumu starp laulāto un bērniem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. decembrī, 2022
Liāna

Mana mamma ar savu vīru apprecējās 1987. gadā. Kopīgu bērnu nav. Mammai ir divi bērni no iepriekšējās laulības, tāpat arī vīram. Kopdzīves laikā par pajām tika iegādāts dzīvoklis. Vīrs šogad nomira. Kā tiek sadalītas mantojuma daļas starp manu mammu un vīra bērniem?

A
atbild:
11. janvārī, 2023

Lai precīzi atbildētu uz jūsu jautājumu, būtu jāzina, kādas bija laulāto mantiskās attiecības (likumīgas vai līgumiskas), kā arī, vai konkrētais nekustamais īpašums ir uzskatāms par laulāto kopmantu vai arī bija vīra atsevišķs īpašums. Tāpat ir svarīgi, vai vīrs ir atstājis pēdējās gribas rīkojumu (piemēram, testamentu, noslēdzis mantojuma līgumu) vai arī mantošana notiks pēc likuma.

Tomēr jebkurā gadījumā laulātais un mantojuma atstājēja bērni ir neatņemamās daļas tiesīgie (Civillikuma 423. pants).

Ņemot vērā iepriekš minēto, varu sniegt vispārīgu atbildi.

Likumiskās mantošanas gadījumā laulātais saņem bērna daļu, ja gribu mantot izteikušo bērnu skaits ir mazāks par četriem, bet, ja gribu mantot izteikušo bērnu skaits ir četri vai vairāk, – ceturto daļu (Civillikuma 393. pants).

Piemēram, jūsu minētajā gadījumā laulātā un katrs bērns varētu mantot katrs 1/3 daļu no mantojuma.

Ja konkrētais dzīvoklis ietilpst laulāto kopīgā mantā, kas nav reģistrēta kā laulāto kopīga manta, tad laulātais savu laulātā kopīgās mantas daļu var prasīt izdalīt saskaņā ar Civillikuma 89. panta otrās daļas un 109. panta otrās daļas noteikumiem. Ja pārējie mantinieki ceļ iebildumus par laulātā kopīgās mantas daļas izdalīšanu no mantojuma masas, laulātā kopīgās mantas daļa ir izdalāma prasības kārtībā (ceļot prasību tiesā).

Piemēram, laulātā kopā ar mantojuma iesniegumu var notāram iesniegt iesniegumu par laulātā daļu kopīgajā mantā. Pārējie mantinieki (vīra bērni) tiks ar to iepazīstināti. Ja iebildumi no pārējiem mantiniekiem netiks saņemti, notārs nodalīs laulātās mantas daļu kā viņas laulāto kopīgās mantas daļu, un šī manta netiks pievienota mantojuma masai. Tas nozīmē, ka puse dzīvokļa var tikt ierakstīta zemesgrāmatā kā jūsu sievai piederoša manta, bet otru pusi mantos visi mantinieki, t. sk. sieva (katram 1/3 daļa no ½ dzīvokļa).

Tomēr, ja pārējie mantinieki iebildīs pret šādu kārtību, tad viss dzīvoklis tiks iekļauts mantojuma sastāvā, un pēc mantojuma apliecības saņemšanas laulātā varēs vērsties tiesā, lai izprasītu no pārējiem mantiniekiem šo pārdzīvojušā laulātā daļu (būs jāpierāda, ka minētais dzīvoklis ir kopīga manta).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas