E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2800
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Vecāku pienākums uzturēt bērnu - proporcionāls spējām un mantas stāvoklim

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. septembrī, 2013
Nadīna

Laulība šķirta un piespriesti uzturlīdzekļi 2010.gadā. Uz tiesas brīdi bijušais vīrs bija bezdarbnieks, uzturlīdzekļi piespriesti minimālie. Tagad pēc 3 gadiem vēlos summas palielinājumu, bijušajam vīram darbs ir. Kā jārīkojas? Vai obligāti jāsniedz pieteikums tiesā? Iespējams, viņš piekritīs summas palielinājumam labprātīgi - tādā gadījumā kā to labāk noformēt? Paldies.

A
atbild:
05. septembrī, 2013
Solvita Cīrule
juriste

Jā, vecāki var labprātīgi vienoties par uzturlīdzekļu summas palielinājumu, noslēdzot attiecīgu vienošanos rakstveidā. Var to darīt pie notāra, var arī bez notāra klātbūtnes, juridiskais spēks tādam dokumentam no vienošanās parakstīšanas vietas nemainīsies.

Ja labprātīgi vienoties tomēr neizdodas, tad jāceļ prasība tiesā par piedzenamo uzturlīdzekļu apmēra palielinājumu. Civilprocesa likuma 203.panta ceturtajā daļā noteikts - ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums, ar kuru piespriesti periodiski maksājumi, mainās apstākļi, kas ietekmē maksājumu apmēra vai ilguma noteikšanu, katra puse ir tiesīga, iesniedzot jaunu prasību, prasīt maksājumu apmēra vai termiņa grozīšanu.
Kopš 2013.gada 1.janvāra Civillikuma 179.panta pirmā, otrā un piektā daļa nosaka, ka vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz abiem vecākiem līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Tas nozīmē, ka pienākums uzturēt bērnu ir proporcionāls vecāku spējām un mantas stāvoklim, bet ne solidārs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas