E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27949
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Elektroenerģijas tirdzniecība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2022
Kristīne

Labdien! 01.09.2022. tika noslēgts līgums ar SIA “Tet”, līdz tam elektroenerģijas tirdzniecības līgums bija ar SIA “Elektrum”. Vai SIA “Tet” var pieprasīt maksāt par elektroenerģiju laikposmā, kurā līgums bija ar SIA “Elektrum”, jo izrādījās, ka it kā ir izveidojies elektroenerģijas pārtēriņš, līdz ar to ir izveidojies parāds, par kuru SIA “Elektrum”, līgumu izbeidzot, netika dota nekāda informācija? Ja līgums ar SIA “Elektrum” ir beidzies un visi rēķini ir samaksāti, vai SIA “Elektrum” tagad var pieprasīt maksāt par šo pārtēriņu, kad līgumiskās saistības jau ir beigušās? Vai SIA “Tet” pārtērēto elektroenerģiju var norādīt rēķinā par it kā šajā mēnesī iztērētu?

A
atbild:
25. novembrī, 2022

Elektroenerģijas tirgus likuma 5. panta 3. daļa nosaka: “Strīdus par sistēmas dalībnieku vai elektroenerģijas tirgotāju izsniegtajiem rēķiniem izskata Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā. Dokumenti, kas izstrādāti, lai sagatavotu vai pamatotu maksājuma dokumentus, atsevišķi nav pārsūdzami.”

Tādējādi, ja pastāv strīds starp iepriekšējo elektroenerģijas tirgotāju (SIA “Elektrum”) par veikto elektroenerģijas uzskaiti un norēķiniem, tad šis strīds ir risināms starp jums un SIA “Elektrum”, pamatojoties uz noslēgto līgumu un tā nosacījumiem. Ja līgums paredzēja izlīdzinātā maksājuma veikšanu (par pamatu ņemot vidējo patēriņu), tad perioda beigās tiek veikts pārrēķins un veicamas maksājumu korekcijas (pārtēriņa gadījumā – starpības piemaksa, pārmaksas gadījumā – pārmaksātās summas atgriešana). Jebkurā gadījumā šajā situācijā ir risināms jautājums par savstarpējo norēķinu precizēšanu līguma darbības laikā. Apstāklis, ka līgums ar SIA “Elektrum” šobrīd vairs nav spēkā, nedod jums tiesības nenorēķināties par faktiski saņemto elektroenerģiju.

SIA “Tet” kā jaunajam elektroenerģijas tirgotājam nav saistību attiecībā uz jūsu iepriekšējiem norēķiniem ar iepriekšējo piegādātāju, un SIA “Tet” nav tiesīga norādīt iepriekšējā piegādātāja saistības (prasījumus) savā rēķinā, ja vien starp SIA “Elektrum” un SIA “Tet” nepastāv šāda vienošanās (prasījumu cesija).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas