E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27763
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Cietušā tiesības iesniegt sūdzību par amatpersonas, kura veic kriminālprocesu, rīcību vai nolēmumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2022
Olegs

Esmu cietušā pārstāvis kriminālprocesā, kurā prokuratūra vairākkārt konstatēja neattaisnotu izmeklēšanas novilcināšanu un procesuālo darbību termiņa pārkāpumus. Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 1. pantu Kriminālprocesa likuma mērķis ir noteikt tādu kriminālprocesa kārtību, kas nodrošina efektīvu Krimināllikuma normu piemērošanu un krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu bez neattaisnotas iejaukšanās personas dzīvē. Prokuratūras vairākkārt piemērotie reaģēšanas pasākumi (izmeklētāja nomaiņa) kriminālprocesā nav noveduši pie krimināltiesisko attiecību taisnīga noregulējuma (soda noteikšanas vainīgajām personām). Arī Kriminālprocesā un administratīvo pārkāpumu lietvedībā nodarītā kaitējuma atlīdzināšanas likuma normas soda noteikšanu vainīgajām personām neparedz. Kā cietušajam kriminālprocesā sasniegt krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu (soda noteikšanu vainīgajām personām)?

A
atbild:
02. janvārī, 2023
Ilona Barkovska
juriste

Jautājumā ir norādīts, ka, pēc cietušā pārstāvja domām, kriminālprocesā nav sasniegts krimināltiesisko attiecību taisnīgs noregulējums, proti, soda noteikšana vainīgajām personām. Diemžēl jautājumā nav ietverta informācija par kriminālprocesa virzību, proti, vai kriminālprocess tika izbeigts vai arī persona tika saukta pie kriminālatbildības, tomēr, pēc cietušā pārstāvja domām, tai tika piemērots neatbilstošs sods.

Jebkurā gadījumā cietušajam kriminālprocesā ir tiesības iesniegt sūdzības par amatpersonas, kura veic kriminālprocesu, rīcību vai nolēmumu. To nosaka Kriminālprocesa likuma 336. panta pirmā daļa: “Sūdzību par kriminālprocesu veicošās amatpersonas rīcību vai nolēmumu var iesniegt procesā iesaistītā persona, kā arī persona, kuras tiesības vai likumīgās intereses ir aizskartas ar konkrēto rīcību vai nolēmumu.” Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 337. panta pirmo daļu sūdzību adresē un iesniedz amatpersonai vai institūcijai, kura ir tiesīga to izlemt. Sūdzību var iesniegt arī amatpersonai, kuras rīcība vai lēmums tiek pārsūdzēts.

Jāņem vērā, ka nepieciešams ievērot sūdzību iesniegšanas termiņus. Par pārsūdzības termiņiem varat lasīt LV portāla publikācijā “Pārsūdzības termiņi – ielāgo, lai tos nenokavētu”, kas ir pieejama šeit.

Tātad, ja cietušais nepiekrīt amatpersonas, kura veic kriminālprocesu, nolēmumam vai rīcībai, tas var izmantot savas iepriekš minētās tiesības. Pat ja sūdzības iesniegšanas termiņš ir nokavēts, saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 339. panta ceturto daļu, ja tas ir nokavēts attaisnojoša iemesla dēļ, to pēc iesniedzēja lūguma var atjaunot tā institūcija vai amatpersona, kurai ir tiesības izskatīt sūdzību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas