E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27728
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Briļļu iegādes izdevumu kompensēšana brīvprātīgā darba veicējam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2022
Līga

Labdien! Esmu ar biedrību noslēgusi līgumu par brīvprātīgo darbu. Veicot brīvprātīgā darba pienākumus, vismaz divas stundas darba dienās pavadu pie datora.
Vai uz mani kā brīvprātīgā darba veicēju attiecas Ministru kabineta noteikumi Nr. 343 “Darba aizsardzības prasības, strādājot ar displeju”? Vai biedrība šajā gadījumā var man apmaksāt optisko briļļu iegādi, kas nepieciešamas brīvprātīgā darba veikšanai? Ja briļļu iegādi brīvprātīgā darba veicējam apmaksā biedrība, vai ir jāmaksā nodokļi (man vai biedrībai)?

A
atbild:
17. novembrī, 2022
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Pie brīvprātīgā darba nav piemērojami MK noteikumi Nr. 343 “Darba aizsardzības prasības, strādājot ar displeju”. Vienlaikus biedrība ir tiesīga rīkoties ar tās finanšu līdzekļiem statūtos noteiktajos ietvaros.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir uzskaitītas ar nodokli neapliekamas, ar brīvprātīgā darba veikšanu saistīto personificēto izdevumu kompensācijas, kuras brīvprātīgā darba veicējam atbilstoši brīvprātīgā darba līguma noteikumiem sedz brīvprātīgā darba organizētāji.

Starp likumā uzskaitītajām personificēto izdevumu kompensācijām nav minētas optisko briļļu iegādes kompensācijas. Līdz ar to, ja brīvprātīgā darba organizētājs kompensē optisko briļļu iegādes izdevumus, kas nav noteikti likumā, brīvprātīgā darba veicējam saņemtā kompensācija būs ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekams ienākums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas