E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27688
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Par nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu un elektronisko uzraudzību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. oktobrī, 2022
Janis

Labdien! Vēlētos uzzināt, kādi ir pirmstermiņa atbrīvošanas termiņi un pēc kāda principa tie tiek aprēķināti, ja persona sodīta pēc Krimināllikuma 190.1 panta otrās daļas un Krimināllikuma 253.1 panta pirmās daļas? Vai tie ir smagi vai sevišķi smagi noziegumi, kad ir pieejama elektroniskā uzraudzība un nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana? Kas nosaka šos termiņus? Paldies!

A
atbild:
02. janvārī, 2023
Ilona Barkovska
juriste

Krimināllikuma 190.1 panta otrajā daļā (likuma aktuālajā redakcijā) ir paredzēta atbildība par sevišķi smagu noziegumu. Savukārt Krimināllikuma 253.1 panta pirmajā daļā (likuma aktuālajā redakcijā) ir paredzēta atbildība par smagu noziegumu.

Jautājums par pirmstermiņa atbrīvošanu izlemjams, ņemot vērā un izvērtējot katru konkrēto gadījumu. Pamats pirmstermiņa atbrīvošanai, kas noteikts Krimināllikuma 61. panta pirmajā daļā, – uzskats, ka persona pēc atbrīvošanas spēs iekļauties sabiedrībā, neizdarot noziedzīgu nodarījumu.

Krimināllikuma 61. panta otrā daļa nosaka: “Ņemot vērā notiesātā personību un uzvedību soda izciešanas laikā, nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda var noteikt, ja:

1) notiesātais ir sasniedzis noteiktu resocializācijas rezultātu;

2) notiesātais atbilstoši iespējām ir labprātīgi atlīdzinājis ar noziedzīgo nodarījumu radīto kaitējumu;

3) notiesātajam pēc atbrīvošanas ir iespējas tiesiskā ceļā iegūt eksistences līdzekļus;

4) ir pagājis kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā noteiktais laiks pēc soda piemērošanas par soda izciešanas režīma pārkāpumu un nav spēkā esošu sodu par brīvības atņemšanas soda izpildes laikā izdarītiem administratīvajiem pārkāpumiem;

5) notiesātais risina un ir gatavs turpmāk risināt savas psiholoģiskās problēmas, kas izraisīja vai varētu izraisīt noziedzīga nodarījuma izdarīšanu;

6) notiesātais piekritis ārstēties no alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarības, ja noziedzīgo nodarījumu izdarījis alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarības dēļ.”

Par termiņiem, kad var ierosināt nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu. Saskaņā ar Krimināllikuma 61. panta trešo daļu nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda var ierosināt, kad notiesātais faktiski ir izcietis:

1) ne mazāk kā pusi no noteiktā soda par izdarīto mazāk smagu noziegumu;

2) ne mazāk kā divas trešdaļas no noteiktā soda, ja tas piespriests par smagu noziegumu, kā arī ja notiesātais ir persona, kas agrāk bijusi notiesāta ar brīvības atņemšanu par tīšu noziegumu, un sodāmība par šo noziegumu nav noņemta vai dzēsta;

3) ne mazāk kā trīs ceturtdaļas no noteiktā soda, ja tas piespriests par sevišķi smagu noziegumu, kā arī ja notiesātais ir persona, kas agrāk bijusi nosacīti pirms termiņa atbrīvota no soda un no jauna izdarījusi tīšu noziegumu neizciestās soda daļas laikā;

4) divdesmit piecus gadus no brīvības atņemšanas soda, ja notiesātais ir persona, kurai piespriests mūža ieslodzījums.

Savukārt par elektroniskās uzraudzības piemērošanu varat lasīt LV portālā publicētajā atbildē, kas ir pieejama šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas