E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27648
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā sadalīt laulāto kopīgo mantu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. oktobrī, 2022
Ilze

Sveiki! Laulības laikā ir iegādāti divi īpašumi, par kuriem vēl nav nomaksātas kredītsaistības. Ir plānots šķirt laulību, vienojoties, ka viens īpašums ar tā nenomaksātajām kredītsaistībām paliek vienam laulātajam, savukārt otrs īpašums ar tā kredītsaistībām otram laulātajam. Vai kādam no laulātajiem būtu jāmaksā otram kompensācija, ja viens īpašums ir vērtīgāks par otru? Kā pareizi aprēķināt kompensācijas apmēru? Vērtīgākajam īpašumam šobrīd ir arī daudz lielāks nenomaksātais hipotekārais kredīts. Tajā paliek dzīvot arī divi bērni. Vai tas tiek ņemts vērā aprēķinā?

A
atbild:
27. oktobrī, 2022

Ja plānojat šķirties pie notāra, tad to var darīt tikai tad, ja abi laulātie tam labprātīgi piekrīt un ir vienojušies par kopīgo nepilngadīgo bērnu aizgādību, saskarsmes tiesību, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali (Civillikuma 77. pants). Šādā gadījumā jūs ar laulāto varat paši vienoties par laulāto kopmantas sadali pēc saviem ieskatiem, t. sk., vai nepieciešams izmaksāt vērtības kompensāciju (jāņem vērā, ka lielāka nekustamā īpašuma vērtība parasti nozīmē arī lielākas kredītsaistības vienam laulātajam, kuras šobrīd, kā saprotu, ir abiem laulātajiem). Ieteiktu jums kopīgi vērsties pie notāra, lai sastādītu abas puses apmierinošu vienošanos par laulāto kopmantas sadali, ņemot vērā visus būtiskos apstākļus, kas ietekmē kopmantas sadalījumu, piemēram, to, kur saskaņā ar vecāku vienošanos, dzīvos bērni.

Ņemot vērā, ka par abiem nekustamajiem īpašumiem ir nenomaksātas kredītsaistības, jebkāda rīcība ar minētajiem īpašumiem (t. sk. īpašumtiesību maiņa, kredītņēmēja maiņa katrā līgumā) vispirms ir jāsaskaņo ar kredīta devējiem.

Savukārt, ja ar laulāto paši labprātīgi nespēsiet vienoties par laulības šķiršanu, kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesību, bērna uzturlīdzekļiem un/vai kopīgās mantas sadali, tad tiesā laulāto kopīgā manta dalāma pēc tiesas ieskata saskaņā ar mantojuma dalīšanas kārtības vispārējiem noteikumiem (skatīt Civillikuma 731. pantu un turpmākos pantus).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas